Novo povlačenje vladajućih u RS, Dodik “smirio” ton

Vijesti 31. jan 202219:23 5 komentara
Milorad Dodik nakon leta helikopterom (Igor Dodik/Twitter)

Nakon glasnih i pompeznih najava vladajuće koalicije u RS o vraćanju pojedinih nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, još jedno povlačenje. Zakoni o vojsci i Upravi za indirektno oporezivanje ne treba da se usvajaju dok se ne završe pregovori u BiH, ili izbori, kažu koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, nakon sjednice Predsjedništva ove partije. Koja je pozadina ove priče, te je li ovo zaista stav Nenada Stevandića, pojasnili su upućeni.

Za Republiku Srpsku potrebno je, prije svega, definisati zakone koji se tiču imovine i time staviti van snage zakone Paddyja Ashdowna koji onemogućuje raspolaganje njome, stava je prvi čovjek Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Međutim, ono što je iznenadilo javnost nakon višemjesečnih najava je da zakoni o vojsci i Upravi za indirektno oporezivanje treba da sačekaju i to nakon završenih pregovora na nivou države, ili do kraja izbora.

“Jer će biti tumačeni kao neka predizobrna kampanja ili kao neka avantura. U svakom slučaju, bez obzira šta mislimo emotivno, ono što je najbitnije je da ta dva zakona treba odložiti ili čekati razgovore na nivou BiH”, izjavio je ovo predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

“Priprema terena za neki drugi manevar…”

“Nisam ja htio, nego me nagovorili” je, po svemu sudeći, najnovija Dodikova taktika za vraćanje u institucije, poručuje predsjednik SDS-a. Radi se o unaprijed planiranom potezu koalicionih partnera koje samo predstavljaju uvod u ono što slijedi. A promjeni stava kumovao je, po svemu sudeći, strah od sankcija, kaže Šarović.

“Pretpostavljam da je to priprema terena za neki manevar koji treba da uslijedi narednih dana, a kojem bi Stevandić pripremio teren za tako nešto, predložio jednu inicijativu, Dodik rekao ‘pa to nije loše, razmislićemo…’. Možemo o tome da razmišljamo, da im izađemo u susret, pa će od onih 147 zakona koje je on najavio, 145 da čeka nakon izbora, a ići ćemo sa ove dvije koje su važne”, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Ovome u prilog govori i Dodikov mirni ton kojim je podvukao da ima razumijevanja za svoje koalicione partnere, te da se s pažnjom posmatraju njihovi prijedlozi. Međutim, nije propustio priliku ni da podsjeti da će sve, ipak, zavisiti od parlamentarne većine, te da je Narodna skupština RS donijela odluku da povlači svoje saglasnosti u oblasti odbrane, indirektih poreza i visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

“Ovo može da bude, pa čak i legitiman prijedlog neke političke partije, ali sve će to zavisiti od većine. Mi s pažnjom posmataramo šta naši koalicioni partneri predlažu i odnosićemo se prema tome na jedan konstruktivan i fleksibilan način”, saopštio je Milorad Dodik.

“Srbija nije za takve radikalne poteze”

Da je u pitanju dogovor između SNSD-a i Ujedinjene Srpske stava su i pojedini analitičari, ali ne zbog straha od sankcija, već zbog gubitka ili potpunog izostanka podrške regionalnih partnera.

“Izgubili su podršku, odnosno, nisu je čak od početka ni imali ni od Aleksandra Vučića, ni od Srbije. Oni nisu bili za takve radikalne poteze i izlaženje iz institucija i borbu na ovaj način. Tako da, mnogo se tu elemenata skupilo i polako su krenuli da shvataju i da se vraćaju u neke tokove”, navodi analitičar Velizar Antić.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske trebalo bi sutra na posebnoj sjednici da razmatraju dokument “Političko-ekonomska situacija u BiH”.

Sjednici će, prema ranijim izjavama prvog čovjeka entitetskog parlamenta prisustvovati i predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović, dok je čelnik SDA Bakir Izetbegović, ovaj poziv odbio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare