Novo pravilo za revakcinaciju AstraZenecom u Federaciji BiH

Vijesti 02. sep. 202116:283 komentara
Podijeli:
Izvor: F.Z. / N1

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavio je nova pravila za građane Federacije BiH o vremenu revakcinacije AstraZeneca vakcinom.

Kako su naveli iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, preporuka sa sastanka Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva održanog 5. augusta 2021. godine da se druga doza vakcine protiv koronavirusa daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante SARS-CoV-2 u Federaciji BiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele koronavirus primjena jedne doze vakcine manje učinkovita.

Imajući na umu da je dokumentacijom proizvođača revakcinacija preporučena između 4. i 12. sedmice, smatramo da je posve sigurno i trenutnom stanju postupka imunizacije u Federaciji BiH primjereno revakcinisanje nakon 6 sedmica. Pravodobnim i potpunim vakcinisanjem se ostvaruje učinkovita zaštita protiv koronavirusa“, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine će putem odgovornih osoba za logistiku proslijediti plan za distribuciju cjepiva Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca za vakcinisanje drugom dozom stanovništva. Količine ove vakcine za vakcinisanje prvom dozom distriburane su u 31. sedmici 2021. godine (26/27.7.2021.). Svi koji su u 31. sedmici 2021. vakcinisani navedenom vakcinom mogu se javiti na isto mjesto za vakcinisanje gdje su primili prvu dozu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar