Novo skrnavljenje Partizanskog spomen obilježja u Mostaru

Vijesti 07. jan. 202210:06 > 10:1211 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Jutros su na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru osvanuli novi uvredljivi grafiti s kukastim križevima.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a Ljudevit Marić je za N1 istakao kako nemaju novih prijava u posljednjih sedam dana. Podsjetio je da su sličan incident imali prošle godine uoči 14. februara.

Izvor : N1

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić za N1 ističe kako su počinoci poznati, te da je to organizovana grupa neofašista koji se predstavljaju kao navijači.

“Sve što se u Mostaru dešava kada je upitanju antifašističko naslijeđe i njegovo skrnavljenje prava adresa je Dragan Čović, čija politika kontinuirano postiče ovakva dešavanja. Tu je kriva i policija koja kontinuirano kaže: nije niko prijavio. Mi vjerujemo da ovakav način uništavanja partizanskog spomenika je terorizam. Zna se odakle dolaze ti koji to rade, prostorije su im preko puta partizanskog spomenika. To je organizovana grupa neofašista koji se predstavljaju kao navijači”, ističe Đulić za N1.

Đulić ističe da je vrlo lako sve ispitati i sankcionisati, samo ukoliko za to postoji i volja.

Izvor : N1

Na Facebooku se oglasio povodom ovih dešavanja oglasio i direktor Festivala književnosti i kulture “Poligon” Mirko Božić, rekavši da nisu djeca kriva, već oni koji se nisu htjeli opržiti o vruć politički krompir i spriječiti vandalizam.

“Nisu djeca kriva. Ovo se dogodi kad narativ o antifašizmu ukradu neofašisti. Parafrazirat ću Gundulića: nit je snijeg, nit su labudovi, već odgoj kućni. Nije fašizam pao s neba, ljude se dugo i polako, od mladih dana, navikava da je ovo normalan način razmišljanja”, napisao je, između ostalog, Božić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar