Nožica: Postoji osnov za krivičnu odgovornost Tegeltije

Vijesti 18. mar 202119:04 2 komentara

Krivična odgovornost dužnosnika u Bosni i Hercegovini, zbog nenabavke cjepiva, lebdi u zraku. Za sada se o tome još govori, jer nema pokrenutih tužbi niti krivičnih prijava. Brojne javne ličnosti, ali i ugledni advokati, jednoglasno tvrde kako bi pojedini funkconeri mogli krivično odgovarati, jer nisu na vrijeme poduzeli radnje iz svoje zakonske dužnosti. Tužiteljstvo BiH još se ne oglašava.

Od trenutka kada je COVAX prvi put zakazao, sredinom februara, život je izgubilo nekoliko stotina ljudi u BiH. A nisu morali da im je država osigurala cjepivo protiv COVID-19. Stav je to advokata, koji smatraju da postoji krivična odgovornost institucija, ali i pojedinih dužnosnika zbog nečinjenja u spašavanju ljudskih života. Advokat Ifet Feraget tvrdi da tužbu mogu podnijeti udruženi građani, ali i tražiti i odštetu ako su izgubili nekog bližnjeg, a nije trebalo doći do smrtnog ishoda.

“Ako imamo kao posljedicu smrt više lica, i lica koja nisu bolovala od hroničnih bolesti, a ipak je došlo do smrti. A imamo veliki broj takvih slučajeva. Onda imamo posljedicu, a posljedica je nemara pojedinaca koji su bili zaduženi da obavljaju te poslove za nabavku vakcina”, kaže Feraget.

Poznata advokatica Senka Nožica, također, smatra da postoji osnov za krivičnu odgovornost.

“Kada je riječ o krivičnoj odgovornosti mislim da ona postoji za predsjedavajućeg Vijeća ministara i još neke osobe u Federaciji i nešto manje u Republici Srpskoj jer su tamo nešto ipak i uradili. Tužilaštvo šuti jer se u ovom trenutku bavi nekim ličnim obračunima iako su trebali davno reagovati”, zaključuje Nožica.

Mišljenja građana podijeljena.

Anketa:

“Normalno, davno je to trebalo”.

“Za te stvari je nadležno tužilaštvo, koje po zakonu postupa”.

“Ma ne bi trebalo, nije to tako strašno. Mjesec gore, dole. Ma proći će to, vjeru mi”.

“Odgovornost je na vlasti. Oni su na vlasti, i oni su ti koji donose odluke”.

Istaknute javne ličnosti, poput Dine Mustafića, još prije nekoliko mjeseci su pozvali na krivičnu odgovornost dužnosnika jer nisu učinili ništa da nabave cjepivo i spase živote. Nedostatak empatije, morala, savjesti, nastavljaju Svetlana Cenić i Draško Aćimović.

“Nema uopšte saosjećanja sa građanima, niti sa privredom. To je jeda povlaštena kasta. Mi smo svi ostali samo taoci te povlaštene kaste”, smatra Cenić.

“Znate šta je Vijeće ministara, kakvo je zlo nanijelo ovoj zemlji. A još prošle godine u maju mjeseci se mnogo znalo o razvoji vakcina. Ovo što se sada dešava sa vakcinama, je posljednji udar Vijeća ministara na građane BiH”, dodaje Aćimović.

Državno tužiteljstvo nije odgovorilo na naše pitanje, provjerava li navode o eventualnoj odgovornosti institucija i rukovodećih ljudi, zbog izbjegavanja svojih zakonskih odužnosti.

Većina najodgovornijih funkcionera u BiH prala je ruke od odgovornosti. Država se uzdala u COVAX sistem za koji je odavno bilo jasno da nije pouzdan. U Federaciji BiH poručivali su da ne žele derogirati državu, ali kažu da su se pribojavali novih optužnica, pogotovo nakon one u aferi Respiratori.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare