NSRS: Da li se zbog aplikacije Sky sprema rekonstrukcija Vlade i smjena Lukača?

Vijesti 08. feb 202212:08 > 15:55
Screenshot

Tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske poslanici su postavljali pitanja ministrima, a nekoliko ih je interesovala i istraga zbog korišćenja Sky aplikacije u policijskim krugovima. Jedno od takvih pitanja postavio je i Goran Selak, ističući kako su se pojavile i informacije da se sprema rekonstrukcija Vlade Republike Srpske, kako bi iz njenih redova bio isključen aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač zbog istraga koje se vode u vezi korišćenja Sky aplikacije i kriptovanih telefona.

Imajući u vidu da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zvanično potvrdilo da je formiralo predmet koji se odnosi na određenje funkcionere u policijskim i bezbjednosnim agencijama u Bosni i Hercegovini, a vezano za nedozvoljenu komunikaciju sa kriminalcima putem kriptovanih telefona, odnosno putem Sky aplikacija, Selak je pitao “hoće li MUP Republike Srpske imati snage da se odupre političkim pritiscima i da se obračuna u potpunosti sa nečasnim policajcima i sa ljudima iz javnog i političkog života koji su povezani sa tim licima”.

U BiH 2.000 osoba koristilo aplikaciju Sky: “Dogovarali prodaju droge i ubistva”

Da MUP Republike Srpske intenzivno radi na borbi protiv organizovanog kriminaliteta, što je do sada dovelo do hapšenja desetina kriminalaca na području Republike Srpske, istakao je u odgovoru ministar Dragan Lukač.

“Svakako da koristimo trenutne mogućnosti koje su nam se otvorile raspakivanjem kriptovane aplikacije Sky koju koristimo uz pomoć EUROPOL-a, i druge aplikacije Anon koja se koristila jedno kraće vrijeme u podzemlju”, rekao je Lukač potvrđujući da se pojavljuje određen broj policijskih službenika, ne samo iz MUP, već i iz drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini koji su “imali određenu saradnju u kriminalnim krugovima, dajući im podršku, čak i izvršavajući sa njima određena krivična djela”.

Istakao je da se aplikacija koristi u operativne svrhe, te da na osnovu podataka policija zna gdje da usmjeri akcije, ali da se susreće sa mnogo problema, jer se radi o aplikaciji koja je korišćenja skoro deset godina u kojoj je razmijenjeno milioni informacija i gdje su korišćenja kodna imena.

“Potrebno je mnogo rada da bi se razbila kodna imena i povezala sa pravim identitetima kriminalaca, da bi povezali sve radnje kojima su se bavili a bavili su se najtežim kriminalnim radnjama ubistvima, švercanjem droge u ogromnim količinama”, istakao je Lukač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad