NSRS glasala protiv sankcija Rusiji, ovo su ostali zaključci

Vijesti 06. jun 202221:23 > 21:52 1 komentar
N1

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je sa 48 glasova "za" Informaciju o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske.

Protiv nije bio niko, suzdržanih šest, a glasala su ukupno 54 poslanika.

Većina poslanika opozicije , iz SDS-a i PDP-a, nisu prisustvovali glasanju.

Usvojen je zaključak kojim “NSRS smatra da je potreban neutralan stav po pitanju sukoba Rusija -Ukrajina. Protiv uvođenja sankcija Rusiji bilo je 59 poslanika.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da je današnje zasijedanje značajno kako bi se u budućnosti moglo pristupiti izradi strategije spoljnopolitičkog položaja Republike Srpske.

Na kraju zasjedanja nije štedio opoziciju te im je poručio da će ih pobijediti na izborima:

“Već osam godina razmišljao sam da se povučem, ali zbog vas neću i ponovo ću vas pobijediti. Ne znam šta ćete tada”, rekao je Dodik.

Uslijedila je salva replika i pokušaja diskusija opozicije, koje je prekidao, pozivajući se na Poslovnik potpredsjendik NSRS Denis Šulić.

Predsjednik vladajućeg NPS-a Darko Banjac prozvao je PDP, pozivajući ih da se opredijele da li su za sankcije Rusiji ili ne.

Nije birao riječi, te je rekao da bi:

“Malo pi*kio, malo ka*io”, što je izazvalo buru negodovanja u opozicionim redovima, a Banjca je zbog rječnika opomenuo i Šulić.

Većina poslanika izglasala je ranije usaglašene zaključke, među kojima se izdvaja tačka devet:

“Narodna skupština RS konstatuje da se primjena zaključaka u vezi sa Informacijom od 10. decembra 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljno-političke pozicije RS u složenim geopolitičkim okolnostima”.

Konstatuje se da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Rusiji, da se predstavnici iz RS u državnim institucijama obavezuju da glasaju protiv sankcija Rusiji i da zastupaju neutralan stav BiH.

Tokom zasijedanja Dodik je naglasio da je potrebno da prestane halabuka da je BiH uvela sankcije Rusiji, a priznao je da “Muslimani” (kako naziva Bošnjake) imaju jači lobi.

Apostrofirao je da NATO nema nikakav mandat u BiH.

“Postoji Altea, koja je evropski bezbjednosi okvir. To je i naš interes”, naveo je.

Pročitajte i ostale zaključke koji su danas usvojeni u NSRS:

1. Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske.

2. Republika Srpska ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regionu kroz saradnju na regionalnim integracijskim i bezbjednosnim inicijativama, te podržava uključenje BiH u inicijativu „Otvoreni Balkan“.

3. Republika Srpska je opredijeljena za poštovanje, pridržavanje i sprovođenje Dejtonskog sporazuma kao i za integraciju BiH i Republike Srpske u Evropsku uniju, uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja, te smatra da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno nadopunjavaju.

4. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

5. Vođenje vanjske politike BiH je u nadležnosti Predsjedništva BiH i samo odluke donijete konsenzusom i na ustavan način u Predsjedništvu BiH mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima, te u skladu s tim osuđuje jednostrane postupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova.

6. Narodna skupština Republike Srpske traži od predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucija BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zastupaju neutralan stav BiH i Republike Srpske u rusko-ukrajinskom sukobu, a u skladu sa zaštitom interesa Republike Srpske.

7. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je misija ALTEA potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu sa mandatom koji joj rezolucijom daje Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

8. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da preduzme sve mjere kako bi obezbijedila svim građanima Republike Srpske dovoljnu količinu životnih namirnica, energenata i električne energije, te ublažila inflatorni udar na životni standard građana.

9. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu naležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, od 10.12.2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije Republike Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

N1
N1
N1

Sve Zaključke predložili su klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslanička grupa NDP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare