NSRS-u ističe rok za mjesec dana

Vijesti 12. mar 202119:06 4 komentara

Naredne sedmice nastavljaju se razgovori o izmjenama Izbornog zakona i evropskom putu Bosne i Hercegovine kojima bi pored SDA i HDZ-a trebao prisustvovati i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik. U međuvremenu ne stišavaju se rekacije na zaključke NSRS-a, koji, ukoliko bi se proveli, dovode u pitanje sam opstanak entiteta Republika Srpska, upozorio je u razgovoru za N1 nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch pozivajući se na samog autora Dejtonskog sporazuma. Cijelu priču nazavao je šaradom.

Zaključke NSRS-a nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nazavo je pravnim nonsensom koji bi mogao uništiti RS. Za pravno tumačenje predstavnici RS-a trebali su pozvati pravnika i autora Dejtonskog sporazuma koji je Petritschu slično kazao

“Ovi pravni eksperti žele samouništiti Republiku Srpsku, jer Republika Srpska samo postoji i ima međunarodnu podlogu zbog Dejtonskih sporazuma. Dio Dejtonskih sporazuma, integralni dio Dejtonskih sporazuma, visoki predstavnik je i njegove ovlasti. Kada lažirate ovu istinu onda ćete shvatiti da je ovo ustvari bomba koja će eksplodirati u Banjaluci i ima potencijal da uništi Republiku Srpsku. Da li Srbi u Bosni i Hercegovini stvarno to žele”, ističe Petrisch.

Dodaje kako je dobro sarađivao sa Miloradom Dodikom dok je bio visoki predstavnik i da se pitanje nadležnosti OHR-a nikada nije dovodilo u pitanje.

“Mislim da je ovo ustvari šarada. Ovo je stvarno jedan od ‘dodikizama’ da tako kažem. Samo se prisjetite Komisije za Srebrenicu, pitanja otcjepljenja, sada protiv visokih predstavnika, mislim da je sve ovo neozbiljno. I zaista sam vrlo, vrlo zabrinut, za Bosnu i njene građane, posebno srpske građane u Bosni i Hercegovini koji imaju takvo vodstvo”, poručuje Petrisch.

Tačno prije godinu dana Milorad Dodik najavio je odlazak iz BiH na sjednici skupštine NSRS-a, a nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom se potvrđuje da je država, a ne entitet titular poljoprivrednog zemljišta. “Svi mi imamo svoje strategije”, kazao je Dragan Čovič komentirajući istupe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, uz ostalo kazavši…

“Prečesto imamo samoinicijativne izlete, da bi napravili strateški iskorak, da bi zaštitili svoju poziciju kada se osjećate izloženo. Da li se sada neko osjeća izloženo i zbog nagovještaja da moramo nešto mijenjati, ulazak u EU, razgovori koje vodimo”.

Zbog čega se Milorad Dodik osjeća izloženim, zbog najavljenih izmjena Ustava, inteziviranja uloge visokog predstavnika, kako tvrdi opozicija kriminalnih radnji koje svakodneno objavljue Draško Stanivuković, ili je nešto četvrto u pitanju?

Po prvi put, podsjetimo, Dragan Čović je nakon posljednjh razagovora sa SDA potvrdio da će biti neophodne izmjene Ustava BiH, makar ograničene kako bi se riješilo pitanje izbornog zakonodavstva. Ovo je na tragu poruka Matthewa Palmera specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan koji je proteklih dana razgovarao sa Čovićem, Izetbegovićem, ali i Dodikom.

“Postoje određene informacije da je i Delegacija EU već angažovala tim pravnih stručnjaka koji bi trebao sve presude da saglada iz različitih uglova i da se vidi koji je to pravac u kojem bi se promjene trebale kretati. Već se govori da je taj pravac, pravac ka građanskoj BiH”, kaže politički analitičar Rasim Ibrahimagić.

Da ne bude zabune, radnje koje se poduzmaju, navode analitičari, nisu nimalo bezazlene. U Službenom glasniku RS-a ni nakon godinu dana nije objavljena odluka Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, dok se otvoreno prijeti kako odluke visokog predstavnika neće biti ispoštovane.

“Mi smo nedavno imali jednu odluku sudije Okružnog suda u Banjaluci koji je odbio da primijeni nametnuti zakon visokog predstavnika. Čekamo da vidimo kakva će biti reakcija visokog predstvnika i da li će je uopšte biti. I to je jedan od puteva kojim se treba ići, da pokušamo da ignorišemo i nametnute odluke visokog predstavnika, ali i odluke Ustavnog suda BiH koje su na ovakav način donešene”, poručio je Milan Petković, potpredsjednik NSRS-a i član Odbora za ustavna pitanja.

Svoje djelovanje OHR je za sada ograničio na sopstvena upozorenja. Rok koji je visoki predstavnik dao vlastima RS-a da povuku odlikovanja ratnim zločincima ističe u mjesecu aprilu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare