NSRS usvojila zaključke o ocjeni rada visokog predstavnika

Vijesti 10. mar 202118:01 > 18:01 7 komentara
Srna

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Uvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za predložene materijale glasalo je 49 poslanika, a jedan je bio protiv. Od opozicionih poslanika, u sali je bio samo Nebojša Vukanović.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su zaključke, prema kojima Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i “obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma… posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10”.

Ostale zaključke pročitajte ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare