Numanović: Da li je afera “non-paper” daleko od završetka?

Vijesti 22. apr 202117:14 0 komentara
Sead Numanović (Foto: N1)

Politički.ba prvi je sabrao 'dva i dva' u priči o 'non-paperu' i tako došao do informacija o njegovom postojanju te koliko su diplomate njime usplahirene. N1 je razgovarao sa tvorcem Političkog.ba Seadom Numanovićem, dugogodišnjim vrsnim novinarom, koji uvijek ide korak ispred drugih. I tako, koracima nakon 'non-papira'. Šta slijedi?

N1: Slovenačka novinarka je u razgovoru za N1 rekla ‘da je bh. mediji prvi imao najviše detalja o non-paperu’ – dakle Politički.ba – da li ste papir imali ‘u rukama’?

Numanović: ‘Non- paper’ sam otkrio slučajno. Sve je krenulo kada je Milorad Dodik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske prenio da je jedan visoki zvaničnik pitao ‘možete li se vi u Bosni i Hercegovini mirno razići’. Ispostavilo se da je ‘pitalac’ Borut Pahor. Pitalac je i ranije postavljao ovakva pitanja. I ne samo Bosni i Hercegovini, ali ponajviše Bosni i Hercegovini. Nekim od kontakata u Ljubljani i Briselu, između ostalih, slao sam pitanja u vezi Pahorove verbalne eskapade. Uslijedila je serija poruka o tome da postoji ‘non-paper’ i da su diplomate usplahirene. Neki nemaju pojma šta da odgovore na pitanja kolega iz evropskih gradova, neki ne mogu da pojmu da jedan političar, trenutni premijer države Evropske Unije, radi to što radi… ‘Non-paper’ nisam imao u rukama.

N1: Koje detalje posjedujete – da li je papir na stolu svih u EU ?

Numanović: Prema onome što znam, nije na stolu kod svih, ali jeste kod nekih od najvažnijih. Proslijeđen je i Angeli Merkel. Uslijedila je više nego burna reakcija i ona još traje.

N1: Mladina je objavila naslovnicu/karikaturu na kojoj Vučić i Plenković seciraju BiH, a Janez Janša je kuhar. Sva trojica ‘negiraju’ postojanje “non-papera”. Kako bi se, po detaljima koje imate sve trebalo odigrati?

Numanović: To što piše ili ne piše u ‘non-paperu’ više apsolutno nije bitno. Pahor godinama propituje o mogućem mirnom raspadu nekih od balkanskih država. Janša intenzivno već mjesecima na forumima EU, prvo u okviru “Višegradske grupe” zagovara alternativni scenario. Ovako ide njegova – Janšina priča: ‘Ok, proširenje, trebamo obuhvatiti Zapadni Balkan, bla bla bla. Ali, šta ako do toga ne dođe. Šta ako mi nećemo proširenje, ako oni neće proširenje. Onda mi trebamo dopustiti da se Jugoslavija raspadne do kraja i na miran način. Mi – EU i NATO moramo biti akteri tog (prirodnog) procesa. Bolje da to mi radimo, nego da nam na Balkanu, u našem stomaku, Rusija to provede. Srbija je najvažnija država regiona. Bolje da joj mi ispunimo prirodne želje, nego Rusija.’

Dugo sam provjeravao inicijalnu Dodikovu priču o evropskom zvaničniku koji pita o mirnom razlazu BiH. Niko, ali apsolutno niko, nije bio iznenađen ‘non-paperom’. Niko, apsolutno niko, nije bio iznenađen da Janša stoji iza toga, da je pisao, distribuirao i da i dalje lobira za tu ideju. Ona je življa nego ikada. Izuzetno je hladna, “racionalna”, “realpolitična”… Ona je ono što sublimira djelovanje Zapada do sada – na kraju balade Zapad priznaje stanje na terenu…

N1: Edi Rama je rekao da je non paper vidio – ali postoje informacije da je Janši rekao: ‘jesi li ti vidio ovo ili jesi li ti ovo nacrtao’, da li je Slovenija pravi autor takozvanog “non-papira” ili je autora više?

Numanović: To su pitanja za Janšu i Ramu. Mene sada neki ubjeđuju da ‘jedan Sloven (ne Slovenac, vec Sloven – Bošnjak, Čeh, Poljak, Rus…) nije u stanju napisati ‘non-paper’ koji je objavio portal necenzurirano.si . Kažu da mi Sloveni nismo u stanju nešto onako napisati na 1,5 strana i da je nemoguće da u pisanju ne krenemo od Adama i Eve. Od te priče samo su mi simpatičniji ‘trolovi’ Janeza Janše koji se ‘cirkuzaju’ sa mnom i njegovim oponentima po društvenim mrežama. Dakle, nije problem ko je i šta je napisao. Problem je šta Pahor i sada Janša, te mnogi drugi iza i uz njih u Evropskoj uniji rade.

N1: Indikativna je promjena retorike Milorada Dodika – na primjer ‘ ja sam i protiv nezavisne Republike Srpske, ako to znači sukob’? Ima li to neko značenje?

Numanović: Dodik reče da je iznenađen brzinom kojom se raširila priča o ‘non-paperu’. I ja sam iznenađen. No, na potpuno smo suprotnim stranama tog iznenađenja. Prije dvije-tri godine, Aleksandar Vučić i Hashim Thaci sve su nas zatekli nespremne s pričom o prekrajanju balkanskih granica. Sada smo, izgleda mi (bez lažne skromnosti prvi ja) njih zaskočili objavom da se o novom prekrajanju granica na Balkanu intenzivno priča i radi. To što je Dodik napravio kopernikanski zaokret meni samo potvrđuje koliko je duboko involviran u tu priču. A mi nismo zlatne ribice. Pamtimo mi i te kako!

N1: Postoji li bilo kakva uloga Rusije i SAD u svemu?

Numanović: I jedni i drugi imaju svoje interese u ovoj priči. Rusi bi volili da oni provedu svoj ‘non-paper’ preko Srbrije. Amerikanci? Mislim da se oni tek uključuju u priču. Afera ‘non-paper’ daleko je od završetka.

N1: A postoji li mogućnost sasvim suprotnog- da je priča sada ‘o ratu’ skretanja pažnje od ključnih egizstenicijalnih problema Bosanaca i Hercegovaca , vakcina, korone, afera, ekonomske krize i sličnih velikih problema u državi?

Numanović: Uvijek se može reći da je ovo ili ono skretanje pažnje. Mi već godinama, decenijama svjedočimo nasrtajima na integritet Bosne, Makedonije, Crne Gore… Pandemija koronavirusa je skrenula pažnju cijelog svijeta s cijelog niza sve izraženijih problema – od globalnog zatopljavanja do ratova u Jemenu, Siriji i Etiopiji. Naš ‘non-paper’ je samo jedan u moru svjetskih problema. Što ga prije sami počnemo rješavati, to bolje po sve nas.

No, Balkan je proklet i to mu je usud. Uvijek ćemo radije ratovati za druge, nego se pobrinuti za sebe i svoje. a svoji su nam prvi susjedi i komšije….

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!