O banjalučkoj Savamali i u NSRS: “Bageri su nasrnuli na narod”

Vijesti 05. jul 202211:33 > 11:58 0 komentara
Narodna skupština RS (N1)

O slučaju banjalučke “Savamale”, protestu građana protiv bagera koji su rano jutros u centru grada počeli gradnju pristupnog puta u centru Banjaluka ka bivšem Kinu Kozara i mjestu na kojem investitori žele da naprave Cinema tower oštro se polemisalo i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik Nebojša Vukanović kasnio je na zasjedanje i raspravu o Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS za 2021. godinu. Čim je stigao zatražio je riječ, ali i podršku od kolega narodnih poslanika da odu 100 metara dalje od Narodne skupštine na mjesto na kojem su okupljeni građani u namjeri da spriječe rad bagera.

“U ovom trenutku 100 metara odavde se dešava nasilje, tajkuni ovog grada, moram reći to otvoreno uz podršku gradonačelnika Stanivukovića koji me jako razočarao, sad su bagerima nasrnuli na narod. Ja sam bio tamo sinoć u ponoć, to je sramno što se događa u to ste svi umješani”, rekao je Vukanović napominjući da “iza svega stoji Čedo Savić, bivši direktor ZIBL-a koji je uništio tu instituciju”.

Potpredsjednik NSRS Denis Šulić, Vukanovića je pokušao prekinuti ističući da o svemu može govoriti u okviru redovne diskusije, kada zatraži riječ, na šta mu je Vukanović oštro odgovorio da nema vremena za redovnu diskusiju.

“Bageri su nasrnuili na narod”, uzviknuo je Vukanović pozivajući ministarku za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenku Golić da ustane.

“Zaista sam zaprepaštena koliko poslanik Vukanović ništa ne zna. Da bi se u jednoj lokalnoj zajednici moglo nešto graditi prije toga mora da bude usvojen sprovedbeni planski dokument. Grad Banjaluka odnosno odbornici Gradske Skupštine, usvojili su regulacioni plan gdje se nešto može graditi. Izdali su dozvolu na osnovu regulacionog plana”, istakla je Golićeva poručujući Vukanoviću kako “pojma sa životom nema”.

“Grad Banjaluka, odjeljenje, je izdalo građevinsku dozvolu na koju svako ima pravo da se žali. Ministarstvo samo cijeni ima li regulacioni plan, postoji li sprovedbeni planski dokument, da li je procedura ispoštovana, da li je tu nešto treba graditi. Ministarstvo i Vlada nikakve nadležnosti nemaju sa sprovedbenim planskim dokumentima, čak od nas ne traže ni mišljenja”, rekla je Golićeva tvrdeći kako to i nije tema za Narodnu skupštinu već za lokalni parlament, ali i napominjući da svaki građanin, ukoliko smatra da regulacioni plan krši ustavnost i zakonitost može da podnese apelaciju Ustavnom sudu.

Iz kompanije koja je u vlasništvu Vedrana Savića, sina kontroverznog Čeda Savića, bivšeg direktor ZIBL-a, pri stavu je da sve što rade, rade po zakonu.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Sve aktivnosti koje je investitor preduzimao u cilju izgradnje objekta vršene su isključivo u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilima struke, te su za to dobijene sve prethodno potrebne dozvole i saglasnosti, uključujući i građevinsku dozvolu. Uz to, većina stanara okolnih zgrada prihvatila je kompromisno rješenje shvativši da je ovo istorijska šansa za naselje da postane jedno od najljepših u gradu. Naravno, kao i svugdje i ovdje se mali broj stanara, njih desetak, nije složilo sa tim da se bilo šta gradi na mjestu nekadašnjeg Kina Kozara, što razumijemo. Ali, moramo podvući da smo mi i pored svih prethodno dobijenih dozvola uložili maksimalne napore i istrpili velike finansijske gubitke da bi izašli u susret stanarima okolnih zgrada. U prethodnom periodu smo imali stalne razgovore sa gradskom upravom i stanarima okolnih zgrada da bismo došli do kompromisa. Inače, svi zainteresovani stanari su uključeni u donošenje najprihvatljivijeg rješenja za sve od prvog dana od kad su pokazali interesovanje za razgovore. Odgovoreno je na brojna pitanja koja su imali, a prije svega otklonjene su zablude oko položaja objekta u prostoru, pojašnjena spratnosti i dr. U međuvremenu je i gradska komisija pregledala projektno rješenje i dala prijedloge kako bi se kroz neke izmjene i dopune projektne dokumentacije, kako u smislu same arhitekture objekta, tako i u smislu parternog uređenja, ovaj projekat mogao unaprijediti. Uprkos ogromnim gubicima mi smo pristali na to i postignuta je saglasnost da ovaj projekat, kad je već u ovoj fazi, treba iskoristiti da se stvori jedna nova urbanistička i arhitektonska odrednica grada i da se pomenuti prostor koji je decenijama bio neprohodan, u potpunosti stavi u funkciju kako stanovnika bloka tako i svih ostalih građana Banjaluke, a samim tim i uvaže najveće primjedbe stanara koje je bilo moguće uzeti u obzir. Inače, Regulacioni plan već dvadesetak godina u ovoj zoni predviđa gradnju stambeno-poslovnih objekata, kao i otvaranje saobraćajnice. Pored toga, izgrađenost objekta je u okviru propisanog koeficijenta izgrađenosti, a zona zauzetosti je ispod 30%, što znači da će svi stanovnici naselja dobiti nekoliko hiljada kvadrata vrhunskog parternog uređenja koje podrazumijeva i formiranje pjaceta, zelenih zona i novih kolonada drveća. Inače, izgradnjom planiranog objekta, i sve prateće infrastrukture i sadržaja, vrijednost nekretnina u ovom bloku će snažno porasti”, navedeno je iz ove kompanije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!