O problemu sa punjenjem kisika oglasili se iz RS, kritikuju Aleksandra Zolaka

Vijesti 05. nov 202118:32 > 22:51 0 komentara
N1

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zaprimilo je danas dopis Ministarstva civilnih poslova BiH kojim smo upoznati sa zahtjevom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da se hitno iznađe privremeno rješenje za snabdijevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom. Ovaj zahtjev Agencije upućen je nakon obavještenja kompanije Meser da su im pogoni u Sarajevu, nažalost, poplavljeni, što kako navode dovodi u pitanje dalje isporuke medicinskog kiseonika, stoji u saopćenju.

U saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske objašnjavaju kako je zbog nedostatka dijaloga došlo do ovog problema.

“Osim što bismo direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, koji sada traži od drugih privremeno rješenje, mogli upitati da li on i Agencija na čijem je čelu mogu garantovati da su sve dosadašnje isporuke kiseonika ove kompanije bile isključivo iz pogona koji je trenutno poplavljen, podsjećamo da je upravo on prethodno bilo kakva privremena rješenja apriori odbio, na posljednjoj vanrednoj Konferenciji u oblasti zdravstva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je na vanrednoj Konferenciji u oblasti zdravstva sve prisutne detaljno upoznalo sa problemom snabdijevanja medicinskim kiseonikom/kiseonikom koji kao proizvod zadovoljava specifikaciju medicinskog kiseonika, odnosno kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncetracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom, navodeći da to nije problem samo Republike Srpske, nego cijele BiH. Nažalost, to je potvrđeno upravo i današnjim dopisom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Obavijestili smo Ministarstvo civilnih poslova BiH da i dalje ostajemo pri prijedlozima koje smo tada iznijeli, a to je da se donese privremeno rješenje za punionice medicinskim kiseonikom, odnosno kiseonikom koji kao proizvod zadovoljava specifikaciju medicinskog kiseonika, u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom.

Na traženje da se punionicama u FBiH koje nemaju rješenje Agencije za lijekove i medicinskih sredstava BiH za punjenje medicinskog gasa omogući dobijanje privremenog rješenja, tražimo i očekujemo da se isto omogući i poslovnim subjektima u Republici Srpskoj. Kao što smo i predlagali, a sa čim je i Agencija upoznata, ovo rješenje i treba donijeti privremeno, što bi doprinijelo sigurnosti u snabdijevanju zdravstvenih ustanova, dok se ne riješe sve administrativne procedure koje ne smiju biti prepreka zaštiti zdravlja ljudi. Napominjemo da se nalazimo u vanrednoj situaciji/stanju elementarne nepogode izazvane pandemijom virusa korona i da nas očekuje period kada je intenzitet širenja akutnih respiratornih infekcija na najvišem nivou.

Podsjećamo, Vlada Republike Srbije donijela je akt kojim je zbog vanredne situacije upravo i regulisala navedeno pitanje, a na koje je svojim zaključkom uputila i Narodna skupština Republike Srpske.

Takođe, ukazujemo na činjenicu da direktor Agencije Aleksandar Zolak sada traži hitno rješavanje problema, dok se prethodno, kada se radilo o ustanovama i životima građana Republike Srpske, na sve zahtjeve da se konstruktivno uključi i bude dio rješenja, oglušio. Nastavio je i praksu da ne nudi nikakva rješenja u okviru svojih nadležnosti, već delegira probleme i odgovornost prebacuje drugima.”, stoji u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!