O suicidu među sportistima: Otiđite na utakmice i slušajte kakve komentare trpe

Vijesti 22. nov 202219:21 0 komentara
N1

Koliko ste puta razmislili prije nego ste sudili nekog po izgledu, poslu koji obavlja, životu koji živi? Rijetko grebemo ispod površine, zapitamo se zašto se neko ponaša ovako ili onako? Živimo u društvu koje često osudi bez da se zapita. Depresija, strah, nezadovoljstvo se može javiti kod svakoga.

U posljednje vrijeme svjedoci smo da i sportisti dižu ruku na sebe. “Bolje bi ja igrao, gledaj ga kao da ima dvije lijeve! Kome ti treniraš i zarađuješ tolike pare? Napolje?’ često su uzvikivani izrazi koje nije ugodno čuti. Kako se suočiti sa svim pritiscima?

“Neki navijač daje sebi za pravo da prelazi granicu, međutim tu se ni klubovi ne snalaze, niti sportski savezi jednostavno se preko nasilja prelazi. Vi odite na bilo koju utakmicu dječiju, takmičenje neke omladinske lige, slušajte komentare roditelja prema svojoj djeci, imate oblik nasilja od strane roditelja prema svom djetetu zato što ne ispunjava neke njegove želje, od strane trenera, pa sramotno je šta dopuštaju sportski savezi kakvih mi trenera imamo na sportskim terenima”, upozorio je sportski psiholog Remzija Šetić.

Gubimo mladost, ljude, prijatelje, kolege , djecu , roditelje. Najčešće zbog straha od osude, izopćenja, nerazumijevanja sredine.

“Svim srcem bi zamolio bilo koga ko osjeća ogroman neki pritisak, a većinom puno sportista osjećaju da se obrate najbližem prijatelju da ispriča svoju bol, da ispriča svoj problem, roditeljima , prijateljima, sestri, bratu, curi, bilo kome. Moja pomoć je prvo bila moja žena sa kojom sam se otvorio pa sam joj ispričao, a onda mi je ona pomogla da nađem neku stručnu pomoć jer ona vjerovatno nije bila dovoljno stručna da mi kao psiholog kaže prave stvari, ali eto to je bio prvi korak”, ispričao je u programu N1 kapiten košarkaške reprezentacije BiH Miralem Halilović.

Halilović: Sportisti su pod pritiskom, mentalno zdravlje ne smije biti tabu

Trebamo postati svjesni da depresija, anksioznost, strah, ne bira, da se ona može desiti bilo kome. Stručnjaci kažu kako žene češće idu psihologu nego muškarci.

Opširnije u priči Nerme Turić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!