Obavljene bilateralne konzultacije BiH i Srbije, jedna od tema i rat u Ukrajini

Vijesti 19. sep 202216:05 0 komentara
MVP BiH

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na bilateralnim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje su održane 19. rujna 2022. godine u Sarajevu. Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodio je državni tajnik Nemanja Starović.

U fokusu razgovora bile su teme iz područja bilateralnih i multilateralnih odnosa, regionalne suradnje, kao i europski put zemalja regije.

Zamjenik ministrice Brkić i državni tajnik Starović su tom prigodom istaknuli kako su dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije važni ne samo za dvije zemlje već i cjelokupnu regiju. Izrazili su uvjerenje da samo konstruktivnom suradnjom i zajedničkim nastojanjem može doći do prevladavanja svih prepreka između BiH i Republike Srbije.

Kada je riječ o otvorenim pitanjima, sugovornici su razmijenili mišljenja o radu međudržavnih povjerenstava za granice, imovinsko-pravnim odnosima, suradnji u oblasti međunarodne pravne pomoći te ugovornim odnosima.

Tijekom konzultacija razgovarano je i o intenziviranju ekonomske suradnje. Naglašena je važnost gospodarstvenih susreta, prije svega sudjelovanjem na sajmovima gospodarstva. Naglašen je značaj infrastrukturnog povezivanja dvije zemlje, posebice kada je riječ o izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd te revitalizaciji željezničkog prometa.

U kontekstu rata u Ukrajini sugovornici su razgovarali o sigurnosnim i energetskim izazovima. Istaknuli su važnost trajne stabilnosti Zapadnog Balkana te izrazili uvjerenje da će intenziviranjem diplomatskih aktivnosti što prije doći do uspostavljanja mira u Ukrajini.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o iskustvima BiH i Republike Srbije u području europskih integracija. Zamjenik Brkić je podsjetio da članstvo u Europskoj uniji ostaje glavni strateški vanjskopolitički cilj i prioritet Bosne i Hercegovine. Naglasio je važnost perspektive EU integracija za Bosnu i Hercegovinu ali i regiju Zapadnog Balkana kao snažnom poticaju za nastavak započetih reformi i stvaranja ekonomskog, pravnog, organizacijskog i socijalnog ustroja za djelovanje sukladno s pravilima EU. Ponovio je da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima sa svim zemljama kao i održavanju intenzivne regionalne suradnje na prostoru Zapadnog Balkana, kroz političke kontakte i dijalog, različite inicijative i forume, kao i kroz bilateralne susrete, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!