Obilježavanje 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja

Vijesti 24. jun 202109:45 0 komentara
FENA

Udruženje građana "Povratkom za Bosnu i Hercegovinu", Medžlis Islamske zajednice Nevesinje, Patriotska liga Nevesinje i Udruženje građana Progres Nevesinje nizom značajnih programa obilježit će 29. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Nevesinja.

Programi obilježavanja godišnjice počet će u subotu 26. lipnja maršom mira. Sudionici marša iz Mostara će krenuti u 5 sati s mostarskih Šehitluka, a njihov doček i kratak sat povijesti predviđen je istoga dana u selu Sopilja u 18 sati.

Do sada je prijavljeno preko 120 sudionika.

Prigodan vjerski program i poklanjanje hatma dove nedužno ubijenim Bošnjacima održat će se u mjesnoj džamiji nakon akšam namaza, najavili su organizatori.

Izložba fotografija “Kad zaborav ponovo zaboli” Senada Sude Omerike najavljena je za nedjelju, 27. lipnja, kod spomen obilježja u Kljunima. Izložbu će otvoriti Avdo Huseinović, nakon čega će početi Centralni program obilježavanja 29. godišnjice stradanja civilnog stanovništva s područja Nevesinja.

Tokom rata na području Nevesinja ubijeno je 306 civila bošnjačke i 14 hrvatske nacionalnosti, među njima 26 djece. Uništena im je cjelokupna imovina, a preostalo stanovništvo protjerano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!