Obilježen Dan ljudskih prava: Promjene počinju od mladih i obrazovanja

Vijesti 10. dec 202117:22 0 komentara
N1

U izuzetno napetoj globalnoj situaciji, obilježenoj pandemijom, političkim napetostima obilježava se Dan ljudskih prava. Mnoga prava krše se i u BiH, a u teškoj poziciji su nacionalne manjine. Promjene, kažu iz Fondacije Društvo zajedničkih vrijednosti, počinju od mladih i od obrazovanja. Stoga su najavili projekat ''Ljudska prava kroz umjetnost - Govori istinu moćnima'' gdje srednjoškolci iz cijele BiH mogu učiti kroz kreativan način o ljudskim pravima.

Kršenje prava na rad, društvo nejednakosti, ugrožena politička prava – sve je to slika svijeta i 73 godine nakon što je proklamovana Deklaracija o ljudskim pravima. BiH u mnogo čemu kaska.

“I građanska i politička prava se krše. Jasno je to vidljivo kroz presude Evropskog suda za ljudska prava. Ekonomska i socijalna prava su ugrožena, veliki je broj nezaposlenih, a zdravstvena zaštita nije upotpunosti ispunila obavezu koja ima ovom konvencijom”, kazao je Izudin Hasanović, profesor na Pravnom fakultetu UNTZ .

Nacionalne manjine su ipak u najtežoj poziciji; naročito Romi. Za prava se bori Indira Bajramović, već godinama. Sada je dobila i priznanje. No, stvarnog pomaka na terenu, kaže, nema.

“Mi sada imamo obrazovanih Roma i Romkinja sa završenom srednjom školom, završenim fakultetima… svi su oni na birou. Ne mogu doći do posla zbog te stigme ”oni neće da rade”. Sada smo pokazali da imamo obrazovanih i šta se dešava: i dalje na birou”, kazala je Indira Bajramović, Udruženje Romkinja “Bolja budućnost”.

“Nijedna zajednica ne može opstati bez školovanih ljudi”

Jedino rješenje jeste obrazovanje, smatraju iz Fondacije Društvo zajedničkih vrijednosti koje će realizirati projekat namijenjen edukaciji srednjoškolaca, učeći mlade o pravima kroz umjetnost.

“Često se govori o ljudskim pravima u okviru jednog predmeta. To je jedan zaseban predmet. Međutim ono što je strategija ovog projekta je da se u okviru svih predmeta govori o ljudskim pravima. Mislim da izostaje kompleksna strategija”, smatra Arma Tanović Branković, Društvo zajedničkih vrijednosti.

U brojnim školama obilježen je ovaj dan. Učenici su jasni.

“Po mom mišljenju najvažnije pravo je pravo na školovanje. Nijedna zajednica ne može opstati bez školovanih ljudi”, kazao je Ramiz Pezić, učenik.

Svijetu su danas, poručuju borci za ljudska prava, kao nikada prije potrebni ideali. Ideali proklamovani u Deklaraciji ljudskih prava: “Svi ljudi rođeni su slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!