Obilježena 28. godišnjica masakra na Markalama: Niko nema pravo da zaboravi

Vijesti 05. feb 202212:46 > 13:05 0 komentara
N1

Danas se obilježava 28. godišnjica stradanja građana Sarajeva na pijaci Markale.

Vijenac na spomen obilježje položio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić

“U ime one generacije koja je prošla sve to u ratu u BiH, pogotovo u Sarajevu. U ime porodica onih koji su nastradali i u ime budućih generacija, mislim da niko nema pravo da zaboravi. Svako će se prema tome odnositi na način koliko to koga pogađa i to je ljudski, ali niko nema pravo da zaboravi ono što se dešavalo i Sarajevu i Bosni i Hercegovini, uključujući i ovaj zločin nad građanima Sarajeva.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajeva, kazao je da živimo u vremenu paralelnih stvarnnosti.

“Nevjerovatno je da nešto što je utvrđeno kao činjenica na sto različitih načina, neko kaže da ne vjeruje da se to dogodilo. I to se dešava u mnogo sfera života”, kazao je.

Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom Bundestagu, kazao je da ga je jako šokiralo što je više od hiljadu djece izgubilo život u Sarajevu tokom rata.

“To je nešto što se nikad više ne smije dešavati. Zato sam danas došao da budem tu kao njemački političar i član najveće partije u Bundestagu”, kazao je.

Prije 28 godina, sa agresorskih položaja koji su se nalazili na području Mrkovića, na pijacu Markale, ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm od koje je smrtno stradalo 68 stanovnika Sarajeva, a 142-oje je ranjeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!