Obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u naselju Glogova

Vijesti 09. maj 202113:59 0 komentara
KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

U bratunačkom naselju Glogova danas je obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom mjestu, koja je održana u okviru manifestacije "Dani sjećanja na genocid u Bratuncu".

Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiza Salkića on je sa predstavnicima udruženja žrtava, Islamske zajednice i mještanima danas položio cvijeće na spomen – obilježju ispred lokalne džamije.

“Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila. Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logor OŠ ‘Vuk Karadžić’, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su prema dostupnim podacima tokom agresije ubijena 422 Bošnjaka iz ovog naselja.

“Njih 134 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS-a, ubijeno 220 Bošnjaka iz Glogove, a 68 stanovnika ovog mjesta je ubijeno na drugim lokacijama u našoj zemlji. O razmjerama stravičnih zločina svjedoči i činjenica da je najmlađa žrtva iz Glogove bila beba Meho Imamović, rođen 1992. godine, dok je u ovom naselju ubijeno ukupno 57 djece. Najstarija žrtva je Fatima Osmanović, rođena 1909. godine”, navodi se u saopštenju.

Salkić je ovom prilikom poručio da Dan pobjede nad fašizmom danas u ovom entitetu slave oni koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

“U ovom mjestu 9. maja 1992. godine fašizam se ukazao u svom najgorem obliku. Strijeljani su civili samo zato što su bili pripadnici drugog naroda i druge vjere. Vlast koja negira zločine, sudski dokazan i presuđen genocid, vlast koja osuđenike za genocid smatra herojima i stvaraocima ovog entiteta, danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Da nije tužno i žalosno bilo bi smješno. Necivilizacijski je i nemoguće istovremeno njegovati antifašizam i podržavati osuđene ratne zločince i negirati genocid”, naveo je Salkić.

Dodao je da porodice ovih nevinih žrtava Glogove očekuju i traže kažnjavanje počinilaca ovih teških zločina.

“Za zločin u Glogovoj u Hagu je osuđen Miroslav Deronjić, ali to nije dovoljno. Tražimo da se kazne izvršioci zločina, koji su ovdje, ali i na drugim mjestima u Glogovoj i Bratuncu, ubili stotine Bošnjaka u aprilu, maju i junu 1992. godine”, istakao je Salkić.

Prema njegovim riječima tužilaštva i druge agencije ne rade dosljedno svoj posao.

“Zločinci koje mi srećemo svakoga dana trebaju biti hapšeni i osuđeni. Za ubijene Bošnjake u Glogovoj nije osuđen nijedan direktan izvršilac. To je najveća sramota za tužilaštva i dokaz njihovog nerada. Mi nikada nećemo prestati o ovome govoriti niti ćemo prestati pozivati na odgovornost, neka niko ne očekuje da ćemo se mi umoriti u traženju pravde za žrtve i kazne za zločince”, istakao je Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!