Obilježena 31. godišnjica od pogibije 180 rudara u Mramoru

Vijesti 26. aug 202112:33 0 komentara
Fena

Obilježena je 31. godišnjica pogibije rudara u rudniku Mramor u jami “Dobrnja-Jug”.

Prosječna starost 180 stradalih rudara bila je 27 godina. To je najmlađa četa rudara u rudniku, ali najveća tragedija koja se dogodila u rudnicima Bosne i Hercegovine.

Na spomen obilježju u Rudniku “Mramor” cvijeće su položili, proučili Fatihu i minutom šutnje odali počast rudarima, predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Rudnika “Kreka” Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona, članovi porodica, predstavnici okolnih općina, ali i mjesnih zajednica.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

Sindikat Rudnika Kreka jučer je obilježavao ovu godišnjicu zbog neslaganja s aktuelnom upravom i mjerama koje su donijete kako bi gubici u poslovanju bili smanjeni.

“Danas je dan kada šutnja najviše govori. Ja sam dijete rudara i također nosim ime poginulog rudara tako da je moje osjećanje emotivno”, izjavio je tokom današnjeg obilježavanja direktor Rudnika Kreka Husein Trumić.

Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece o kojima je Rudnik „Kreka” godinama brinuo.

“Ove godine obilježavamo 31. godinu od stradanja 180 rudara. Uglavnom u ovome datumu i vremenu pokušavamo da biramo riječi i nađemo opravdanja za sve nas koji smo živi i u obavezi da brinemo o porodicama poginulih rudara i da nađemo riječi opravdanja za ono da li smo sve uradili, da li smo mogli više uraditi i da li smo na vrijeme uradili? Nikada brige o teškom poslu rudara, ne može biti previše. Nikada ulaganja ne može biti previše”, izjavio je Admir Andelija generalni direktor Elektroprivrede u BiH.

Prema istrazi Tužilaštva TK od 2006 godine, osnovni uzrok ove tragedije je eksplozija oblaka ugljene prašine, do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!