Obilježena prva godišnjica Internacionalne akademije nauke i umjetnosti BiH

Vijesti 20. maj 202218:11 0 komentara

"Šta će raditi normalni ljudi u nenormalno vrijeme?" Ovom rečenicom, akademik Asim Kurjak, ukazao je na turbulentne izazove s kojima se, trenutno, susreće naše društvo. Obratio se tokom obilježavanja prve godišnjice Internacionalne akademije nauke i umjetnosti BiH (IANUBIH). U prevladavanju aktualne krize potrebno je, ocjenjuje, da vlastodršci surađuju s akademskom zajednicom, što često izostaje.

Ovo je nenormalno vrijeme koje treba umne ljude koji ne smiju da ćute, kaže akademik Asim Kurjak. Odlazak mladih, najboljih kadrova, možda je i najveći izazov s kojim se bh. društvo trenutno suočava. Stoga je ključ za izlazak iz aktuelne krize, upravo, nauka, kada za to nisu sposobni oni koji vode državu i čiji je to zadatak. Slikovito je opisao da je BiH država koja je veća od Slovenije, Belgije i Lihtenštajna, zajedno, ali da, bez obzira na tu prostranost, nema mjesta za suživot.

“Onog trenutka kad nosioci vlasti shvate da trebaju savjete dokazano kvalitetnih i uspješnih intelektualaca u svojoj sredini, ova zemlja postaće funkcionalnija i bliža evropskim standardima”, kazao je Asim Kurjak, akademik i predsjednik IANUBIH.

Drugog dana biće organizovana prva međunarodna konferencija koja se zove “Putevi dijaspore i domovine”, gdje će akcenat, takođe, biti na unapređenju razvoja BiH.

“Naši govornici nam dolaze iz cijelog svijeta, a imaćemo priliku i da vidimo pozitivne primjere saradnje dijaspore i BiH danas i da nađemo načina da ono što je pozitivno u tom povezivanju multipliciramo, te da se bolje povežemo i umrežimo”, kazala je Edina Selešković, voditelj razreda za dijasporu.

S obzirom na to da se IANUBIH slavi prvu godišnjicu, predstavnike medija zanimalo je i kakav je međusobni odnos i saradnja između akademija koje djeluju u BiH.

“Smatram da svaka druga akademija koja postoji, da joj treba dati snagu, da je treba podržati, da ne treba da bude jedna akademija protiv druge akademije, a isto tako svi da podržimo onu prvu, najstariju Akademiju nauka i umjetnosti u BiH, te da sve akademije treba da se takmiče u dobru”, kazao je Almir Badnjević, ivršni direktor IANUBIH.

Godišnja skupština IANUBiH, između ostalog, promovisaće i nove članove, a najzaslužnijima u ovoj oblasti biće dodijeljene i nagrade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!