Obilježeno 29 godina od odbrane porodilišta u Sarajevu: Sjećanje na pet anđela

Vijesti 26. maj 202112:25 0 komentara
Anadolija/Elman Omić

Na današnji dan prije 29 godina u Sarajevu je vođena bitka za odbranu porodilišta "Zehra Muidović" na Jezeru. U trenutku napada, u bolnici se nalazilo 130 žena i 70 novorođenčadi. Tri bebe iz inkubatora su preminule jer je došlo do prekida električne energije. Preminulo je ukupno pet malih anđela.

Danas su se najmlađih nevinih žrtava prisjetili članovi njihovih porodica, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., uposlenici bolnice, ali i najmlađi sugrađani.

Anadolija/Elman Omić

“Na današnji dan zločinci su izvršili napad na jednu takvu instituciju gdje su u to vrijeme bile majke i novorđene bebe. Iz tog razloga je nestalo električne energije. Tako da bebe koje su bile inkubatoru nisu mogle preživjeti. Tri bebe su umrle u noći sa 26. na 27. maja. Moglo bi se konstatovati da zločinci zaista tokom agreisje nisu birali ni sredstva ni mete. Željeli su da unište sve ono što je vrlo bitno i značajno za ovaj grad i državu“, rekao je predsjednik Udruženja Fikret Grabovica.

Tog kobnog dana, u granatiranju s Poljina, poginulo je petero djece. Najveći dio opreme je uništen, a zgrada devastirana. Porodilište je evakuriano i prebačeno u Klinički centar na Koševu.

Anadolija/Elman Omić

Sead Alić, jedan od organizatora pokreta otpora Grada Sarajeva, kazao je da je bitka za odbranu porodilišta bila od ključnog značaja za odbranu Sarajeva. Istakao je da je žalosno da za taj zločin do sada nisu procesuirani odgovorni.

“Borba je trajala čitav dan. Znali smo da će nam porodice stradati ako ovdje popustimo“, kazao je Alić.

Gradsko porodilište “Dr. Zehra Mujdović” izgrađeno je sredstvima samodoprinosa građana Sarajeva 1977., a uništeno u periodu 1992.-1995. Obnovljeno je sredstvima Republike Turske, Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!