Objavljen intervju s Hrvatom kojeg su zarobili Rusi, uputio je dirljivu poruku

Vijesti 12. maj 202221:40 > 21:41 2 komentara

RTRS boravio je u zatvoru u Donjecku te razgovarao sa Hrvatom Vjekoslavom Prebegom koji se borio na strani Ukrajinaca. Zarobljen je 3. maja.

Vojnik koji je ratovao u ukrajinskoj vojsci, Simiću je prenio da se sa njim postupa čovječno, u skladu sa Ženevskom konvencijom, prenosi RTRS.

U izjavi je poslao poruku svojoj porodici, ali i sunarodnicima, koji namjeravaju, da dođu i ratuju u Ukrajini, ali se obratio i svojoj porodici. Njegovo obraćanje je bilo vrlo emotivno. Izrazio je nadu da će biti razmijenjen.

Prema navodima Jutarnjeg lista, Prebeg je odrastao na zagrebačkoj Knežiji. Njegov otac bio je u Domovinskom ratu te je V. P. odmalena, kako je rekao njegov bliski prijatelj, planirao karijeru u vojsci.

Nakon što je u Tigrovima proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje. Prije otprilike godinu i pol otvorila mu se prilika da se priključi ‘marincima’ u Ukrajini, što je i učinio.

Vezane vijesti

Jutarnji piše da u Ukrajinu nije otišao kao ‘plaćenik’, već na ugovor te da mu je navodno plaća ondje iznosila oko tisuću američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio. Svoj život u Ukrajini objavljivao je na Facebooku.

Ranije je dao intervju koji su objavili Rusi na YouTubeu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare