Objavljen snimak policijske brutalnosti u Mostaru, policajci udaljeni s dužnosti

Vijesti 12. apr 202110:08 > 10:20 11 komentara
YouTube Screenshoot

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasilo se nakon što je objavljen snimak na kojem dvojica policijaca tuku nepoznatnog mladića u Mostaru.

Incident se dogodio u subotu navečer. Mladić je zatražio i ljekarsku pomoć u SBK Mostar.

Iz MUP-a HNK kazali su kako “najoštrije osuđuju brutalni ispad policijskih službenika za kojeg nema opravdanja”.

“Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlaštenja i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko izvinjavamo cjelokupnoj javnosti, a posebno mladiću prema kojem se postupalo. Dvojica policijskih službenika su odmah udaljeni sa dužnosti. Pokrenuta je unutrašnja istraga u kojoj će se istražiti svi aspekti ovakvog ponašanja, te utvrditi postojanje elemenata krivične odgovornosti policijskih službenika. Početna informacija o događaju je proslijeđena i Tužilaštvu HNK. Ovakvom ponašanju i ovakvim licima ne može i ne smije biti mjesto među policijskim službenicima”, kazali su iz MUP-a HNK.

Gradonačelnik Mostar osudio ponašanje policajaca

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u ponedjeljak je najoštrije osudio neprihvatljivo ponašanje dvojice policijskih službenika koji su za vrijeme trajanja policijskog sata fizički napali jednu mušku osobu. Zatražio je žurno provođenje istrage i njihovu trenutnu suspenziju.

“Povodom snimka koji se sinoć pojavio na društvenim mrežama, a ne kome se vidi kako dvojica policijskih službenika zadaju više udaraca muškarcu koji je prekršio zabranu kretanja za vrijeme policijskog sata, najoštrije osuđujem neprimjereno postupanje i brutalno ponašanje policijskih službenika”, navodi se u saopćenju mostarskog gradonačelnika.

Kordić je, stoga, zatražio hitno provođenje istrage i kažnjavanje dvojice policijskih službenika, koji su, kako kaže, svojim nedoličnim postupanjem narušili ugled policije.

Gradonačelnik Mostara zatražio je i njihovu trenutnu suspenziju do okončanja cijelog ovog nemilog slučaja, a koji je, ističe, izazvao uznemirenost i osudu građana.

Javnost uzmemirena postupanjem policije

Javnost je uznemirena i ogorčena ovim postupanjem te su mnogi zatražili najstrože sankcije za policijske službenike koji su počinili ovu brutalnost.

Upozoravamo da je snimak uznemirujući.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare