Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu, evo na kojem je mjestu BiH

Vijesti 29. dec 202209:55 3 komentara
Anadolija

Na listi najsrećnijih zemalja koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je i u 2022. osvojila prvo mjesto kao zemlja u kojoj ljudi najbolje žive. Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku sa opštim osjećajem blagostanja i snažan osjećaj međusobnog povjerenja i podrške.

„Izvještaj o svjetskoj sreći za 2022. otkriva svjetlost u mračnim vremenima. Pandemija je donijela ne samo bol i patnju, već i povećanje društvene podrške i dobročinstva. Dok se borimo protiv bolesti i rata, od suštinskog je značaja da se sjetimo univerzalne želje za srećom i sposobnosti pojedinaca da se udruže“, navodi se u zaključku.

Kako bi odredili najsrećniju zemlju na svetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vijek, zatim sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije, kao i nivo korupcije, piše World population review.

Ispostavilo se da su prvih sedam najsrećnijih zemalja na svijetu sve zemlje sjeverne Evrope. Finska je uzela prvo mjesto, četvrtu godinu zaredom, s ukupnom ocjenom 7.842 (od 10).

Nakon Finske slijede Danska sa 7.620, Švajcarska sa 7.571, Island sa 7.554, Holandija sa 7.464, Norveška sa 7.392 i Švedska sa 7.363 bodova.

Najmanje srećna zemlja na svijetu za život je Afganistan, koji se nalazi na 149. mjestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog vijeka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Među posljednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Što se naših krajeva tiče, najbolje plasirana zemlja iz regiona je Slovenija na 29. mjestu, i to je manje-više očekivano, a zanimljivo je da je sljedeća – Srbija. Ove godine je na 48. mjestu, dok je Hrvatska pala na 59. mjesto.

Bosna i Hercegovina je na 63. mjestu, slijede Crna Gora i Sjeverna Makedonija na 71. odnosno 92. mjestu.

Rumunija je na 45. poziciji, Mađarska 52, Bugarska 86., a Albanija 91.

Inače, prošle godine Slovenija je bila na 22. mjestu, Srbija na 43, Hrvatska 47, BiH 67, Crna Gora 75, Severna Makedonija 89.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare