Obnovljena kula starog grada Ljubuški

Vijesti 16. jul 202222:08 0 komentara
Heritage Revived

Tvrđava hercega Stjepana Kosače, ali i cijelo područje starog grada Ljubuški, doživjeli su potpunu transformaciju.

Naime, kroz projekt HeritageREVIVED u Ljubuškom su provedena arheološka istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela obrambenih bedema.

Ukupna vrijednost navedeni istraživanja i radova je gotovo 400 tisuća eura. Riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada do sada. Investitor je Grad Ljubuški, partner na projektu koji se provodi kroz INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020 i financira se ERDF i IPA II fondovima Europske unije.

Jezgra kompleksa Starog grada, smještenog ponad današnjeg Ljubuškog, ima oblik nepravilnog višekutnika. Pretpostavlja se da je najstariji dio, središnja kula, sagrađen u 14. ili 15. stoljeću. Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene. Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je obrambenu ulogu do 1835. godine. Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!