Oboljeli od reumatskih bolesti: Uvrstiti lijekove na esencijalnu listu u FBiH

Vijesti 12. okt. 202116:30
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

Članovi Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti "Snaga" BiH i Tuzlanskog kantona (TK), protestovali su u utorak, 12. oktobra, ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), tražeći ukidanje diskriminacije prema toj populaciji.

Na skupu su izneseni zahtjevi kojima se od Vlade FBiH traži da se na esencijalnu listu lijekova uvrste i biološki i bazni lijekovi.

Izeta Hamza iz Sarajeva boluje od reumatoidnog artritisa do svoje 14. godine. Danas je studentica pete godine medicine i kako je ispričala, ova bolest joj značajno otežava svakodnevni život što je na neki način i motivisalo da izađe na proteste i ukaže na značaj potrebnih terapija.

“Ja imam sreću da je meni učinjena biološka terapija. Riječ je o zaista sjajnoj terapiji koja meni omogućava normalan život, a ova bolest oduzima i fizičku i psihičku snagu. Dakle, otkako sam na programu biološke terapije ja živim normalan život. Naš cilj kao i ovih protesta jeste da zapravo svaka osoba koja ima problem dobije šansu za biološku terapiju. Ne žimo da mi koji imamu biološku terapiju budemo shvaćeni kao privilegovani jer je to naše ljudsko pravo”, kazala je Hamza.

Pojasnila je i put dolaska do biološke terapije.

“Dok sam još bila smještena na odjelu pedijatrije imala sam poteškoće i bila sam nekako uvijek pri vrhu te liste, međutim, iako su govorili da ću ubrzo dobiti tu terapiju ništa se nije dešavalo. A dok mi prolazimo taj period dobijamo velike doze kortikosteroida koji onda prave neke druge probleme organizmu. Međutim, uspjeli smo se izboriti, javno smo istupali, moji su se roditelji borili, imali su velikih poteškoća. Uspjela sam dobiti tu terapiju i kada sam prešla na adultnu reumatologiju moje pravo na liječenje je ukinuto jer jednostavno ne slijede pravila kao na pedijatriji. Problem našeg zdravstvenog sistema je što sam ja sa 17 godina dijete, a sutra kada napunim 18 godina odrasla osoba. Moj put do biološke terapije koju sada imam je većim dijelom udruženje i predsjednica u saradnji sa profesorima i doktorima sa reumatologije”, istakla je Hamza.

Okupljeni su nosili i transparente na kojima je, pored ostalog pisalo “Vratite nam dostojanstven život” i “Ne želimo da budemo invalidi”, te “Biološki i bazni lijekovi nam trebaju za život”.

Danas, 12. oktobra se obilježava Svjetski dan borbe protiv reumatizma, a prema riječima Alme Serdarević, predsjednice Udruženja “Snaga”, oboljeli od ove bolesti u FBiH se suočavaju sa diskriminacijom s obzirom na to da im lijekovi nisu na esencijalnoj listi pogotovo biološka terapija.

“Nažalost sami kupujemo lijekove koji nažalost nisu nimalo jeftini. Lijek za jednog pacijenta košta između od 300 KM do 450 KM i sve to ovisi od doze. Dakle, snalazili smo se sami za baznu, a isto tako i za biološku terapiju”, naglasila je.

Istakla je da u cijeloj BiH od reumatoidnog artritisa boluje oko 40.000 ljudi.

“To znači da jedan do jedan i po posto stanovništva u BiH boluje od ove bolesti. Najbrojniji oboljeli su u Tuzlanskom kantonu (12.000)a nakon toga je Kanton Sarajevo sa 8.000 oboljelih”, dodala je Serdarević.

Serdarević je poručila da su današnji protest održali prije svega kako bi zatražili od federalne Vlade da razmotri problem oboljelih od reumatoidnog artritisa.

“Mi želimo da kažemo ‘stop diskriminaciji’ i želimo da se reumatoidni artritis i ostale reumatske bolesti nađu na esencijalnoj listi i da naši lijekovi napokon budu dostupni za nas. Mi krivimo federalno Ministarstvo zdravstva što već sedam godina koliko postoji ovo udruženje nije pronašlo rješenje za nas, nadamo se da će se danas neko iz vlade oglasiti jer mislim da je krajnje vrijeme da i mi ostvarimo pravo liječenja u našoj zemlji. Mi nemamo ništa obezbijeđeno i narušeno je naše osnovno pravo – na život i liječenje. Za svakog pacijenta je najveći problem novac, zatim bolovi. Postoje lijekovi koji mogu zaustaviti ovu bolest i napraviti čovjeka radno sposobnim. S ovim što se trenutno radi, mi idemo u ranu penziju i štetimo državu. Mislim da BiH, ali i Federacija nije toliko bogata da proizvodi invalide što trenutno čini”, poručila je Serdarević.

Na skupu je istaknuto i to da je riječ o onesposobljavajućoj autoimunoj bolesti koja uzrokuje upalu, oticanje i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar