Oboljeloj djeci važna podrška svih nas

Vijesti 15. feb 202119:14 0 komentara

Međunarodni je dan djece oboljele i liječene od raka. U UKC-u Tuzla godišnje se otkrije između 15 novih slučajeva djece oboljele od raka. Procenat izlječenja je veći od 70%. Iz Udruge Srce za djecu i UKC-a Tuzla podsjetili su na važnost podizanja svijesti o pedijatrijskom kanceru, te ukazali na probleme i potrebe djece oboljele od raka.

Mirzeta Mešić sa sinom je više puta boravila na Odjeljenju za hematologiju i onokologiju Dječije klinike, a sada mu ponovo rade pretrage.

“Njemu je 17 godina. Pored leukemije, ima Downov sindrom. Laka mentalna retardacija. Ima i štitnu i pritisak i svakakvih dijagnoza”, priča majka Mirzeta.

Procenat oboljele djece u svijetu čini 1% populacije. Najčešće bolesti su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema, limfomi. Često je to genetski povezano.U posljednih pet decenija, tri četvrtine oboljele djece do 15 godina umiralo je.

“Danas tri četvrtine te djece živi. Zahvaljujući najsavremenijoj dijagnostici, najsavremenijim protokolima koje koristimo kao i svugdje u svijetu. I zahvaljajući medicinskom osoblju koje je izraslo u stručnjake koji znaju raditi taj posao”, ističe Amila Latifagić, Odjeljenje za hematologiju i onkologiju.

A stručnjacima moraju biti obezbjeđeni bolji uslovi za rad, ali i subspecijalizacija i usavršavanje mlađeg kadra.

“Zakonska obaveza i obaveza menadžmenta je da njih pošalje na jednu do dvije edukacije. Ne samo izvan TK, u referentne centre na području Federacije, nego izvan BiH. Imamo čvrsta obećanja. Sama subspecijalizacija nosi tu obavezu i to je ono najvažnije što trenutno treba takvim pacijentima”, zaključuje Lejla Osmančević, Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla.

I doktori i roditelji poručuju da je oboljeloj djeci važna podrška cjelokupne društvene zajednice od nivoa porodice pa do državnog vrha, kako kroz cijeli proces liječenja, tako i nakon njega.

“Ta podrška koju smo mi u ovih 18 godina razvili, značajna je za našu djecu i roditelje jer je rak bolest cijele porodice. Zato pozivamo institucije osoblje vlasti da pomognu našem medicinskom osoblju, našim roditeljima, našoj djeci, našem udruženju jer radimo dobre stvari”, kaže Fikret Kubat, Udruženje Srce za djecu.

“Samo mi znamo kako nam je i oni koji to imaju. Samo nas oni mogu razumjeti. To se nikome ne može opisati. Imamo doktore i sestre koji nas razumiju i pomažu. Bez njih bi bila…ne znam“, dodaje Mirzeta Mešić, roditelj.

Na odjeljenju trenutno boravi šest malih pacijenata, a dvoje se ambulantno liječi.

Za mjesec dana, na placu ispred Dječije klinike UKC-a Tuzla trebala bi početi izgradnja Roditeljske kuće za koju su sredstva obezbjeđena. Roditeljska kuća jedan je od standarda u svijetu u liječenju djece oboljele od raka i u mnogome će pomoći i djeci i roditeljima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!