Obraćanje člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na ceremoniji u Bužimu

Vijesti 20. feb 202116:01 1 komentar
Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović presijecanjem vrpce na svečani način ozvaničio je završetak izgradnje Trga "Alija Izetbegović" u Bužimu.

Obraćanje Šefika Džaferovića na svečanoj ceremoniji otvaranja trga “Alija Izetbegović” u Bužimu prenosimo u cijelosti:

“Poštovana majko heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata rahmetli Izeta Nanića,

poštovane šehidske porodice, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, cijenjeni zvaničnici sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, dragi moji Bužimljani,

Čini mi veliku čast da sam danas ovdje u ovom herojskom gradu, herojskom Bužimu koji je svima i u Bosni i Hercegovini i u svijetu pokazao šta znači domovina i kako se brani domovina Bosna i Hercegovina. Svi smo vam za to zahvalni i zauvijek ćemo biti zahvalni.

Hvala vam što ste ovom prelijepom mjestu, trgu, dali ime po rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Rahmetli predsjednik Alija Izetbegović je najznačajnija ličnost u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Zauvijek će ostati zapisano da je bio na čelu Bosne i Hercegovine i vodio Bosnu i Hercegovinu onda kada je u njenoj historiji njoj bilo najteže. Pod njegovim vodstvom naša Bosna i Hercegovina se otrgla iz ralja veliko državnih politika i postala nezavisna država, subjekt međunarodnog prava. Ovo je historijski poduhvat i to se rijetko dešava u historiji.

Alija Izetbegović je vodio Bosnu i Hercegovinu i bio na čelu snaga koje su osigurale nezavisnost ove države. Alija Izetbegović je, nakon što je nastupila agresija na BiH, predvodio sve patriotske snage u odbrani Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je odbranjena. Zato je Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernijoj historiji Bosne i Hercegovine. Predsjednik Alija Izetbegović je bio državnik u pravom smislu te riječi. Bio je mislilac, humanista i demokrata. Svog rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića uvijek ćemo se sjećati. Ovo je jedan od načina kako ga se sjećamo i kakav odnos imamo prema njemu.

Hvala vam, dragi Bužimljani, što ste ovo prepoznali i što ste ovom trgu dali ime po rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Dragi prijatelji, danas smo ovdje da označimo završetak izgradnje jednog, ne velikog ali za ovu sredinu jako velikog i jako važnog projekta.

Želim da ovakvih i sličnih projekata, pogotovu onih koji se odnose na razvoj, obrazovanje, zdravstvo, ekonomiju bude što je moguće više u budućnosti, i u Bužimu i u cijelom Unsko- sanskom kantonu i u cijeloj Bosni i Hercegovini”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare