Obraćanje Džaferovića i Schmidta Vijeću sigurnosti UN-a izazvalo burne reakcije

Vijesti 12. maj 202219:03 3 komentara

Davanje legitimiteta visokom predstavniku i njegovo priznanje u Vijeću sigurnosti ili produbljivanje politčke krize i jasna polarizacija zapadnih i istočnih sila? Brojne su reakcije na obraćanje Christiana Schmidta i Šefika Džaferovića pred Vijećem sigurnosti UN-a. Uz njih, dodatno su zacementirani i politički stavovi.

“Sesija antisrspkog stava ponavljajući da postoji samo jedan krivac i potpuna zloupotreba govornice bez pokušaja očuvanja koordinacije institucija” – komentar je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika

“Sila i arogancija koju vidimo od nekih velikih sila je apsolutno i očigledno na strani muslimana (Bošnjaka, op. a.) i moramo da priznamo da su danas neke od zapadnih zemalja na strani muslimanske koncepcije. Bez obzira na pokušaja da legalizuju Schmidta u Savjetu bezbjednosti, bez obzira što se on tamo pojavio on je i dalje samo bivši njemački diplomata“.

HNS poručuje: “Protagonist radikalne bošnjačke politike čije obmane dodatno produbljuju krizu. Zloupotreba institucije Predsjedništva, stranačko, a ne državničko obraćanje”. Od OHR-a očekuju da budu dio rješenja u BiH u prijelaznom procesu transformacije i stjecanja potpune suverenosti.

“Gospodin Džaferović je svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma. Navođenje Republike Hrvatske de facto kao neprijatelja BiH, primjer je narušavanja regionalnih odnosa prema državi koja je spasila i oslobodila Bosnu i Hercegovinu, deblokirala Sarajevo i spriječila srebreničku tragediju u Bihaću“.

Delegat u Klubu Hrvata u Parlamentarnoj skupštini BiH Zlatko Miletić smatra da je obraćanje donijelo određenu vrstu legitimiteta visokom predstavniku u BiH koji je, ocjenjuje Miletić u svom izvještaju izostavio ključnu stvar:

“Nije pomenuo najbitniju stvar, a najbitnija stvar je da mi ovdje od korupcije i kriminala ne može da živimo. Svi ti politički problemi, uključujući nacionalne, izmjene Ustava i izbornog zakona -suština svega toga je kriminal pojedinih osoba,a koji su ujedno i politički lideri da zaštite svoje interese i zaštita političkih elita“.

“Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je pobjednik jer je govorio u ime svih građana sa centristički orijentiranim, umjerenim govorom, te gospodin Schmidt čije obraćanje je bio debakl za Rusiju” –  ocjenjuje novinar i dugogodišnji izvjestilac iz UN-a Erol Avdović.

“Priznao se, to je tačno. Korak dalje i korak više od toga da se radi o gubitniku, dakle, Rusa i g. Dodika. To je bio debakl, potop za Ruse koji su priznali svoj poraz samim time što nisu tražili proceduralno glasanje jer su znali da će ZA obraćanje gospodina Schmidta glasati 13 ili 12 članica”.

Podsjetimo uz izdvojena mišljenja Rusije i Kine koje su osudile unilateralne sankcije zapadnih zemalja, vježbe EUFOR-a i korištenje bonskih ovlasti, izvještaj gospodina Schmidta naišao je na podršku prvenstveno SAD-a, uz jasno izražavanje zabrinutosti ostalih članica Vijeća sigurnosti, političkom krizom i jednostranim potezima vlasti RS .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare