Obračun sa neistomišljenicima: Jasmin Mulahusić ponovo napada

Vijesti 20. okt 202219:39 3 komentara

Govor mržnje na društvenim mrežama postao je glavni alat u obračunu s neistomišljenicima. U BiH sve je prisutniji, osobito jer se uvrede ne kažnjavaju. Uglavnom je riječ o političkim obračunima, u koje se nerijetko uvlače i članovi obitelji političkih protivnika.

Lažni profili. Ali stvarni ljudi. Koji šire govor mržnje. A žrtve brojne. Iz različitih razloga. Ali s istim motivom. Napasti, jer je suprotnog političkog stava, vjere ili nacije. Mnogi često idu i korak dalje. Pa napadaju i vrijeđaju i članove porodica svojih meta.

Dalija Hasanbegović Konaković je to prošla. Zbog neslaganja sa političkim potezima njenog supruga, kaže, bila je na meti brigade lažnih profila. I njihove huškačke retorike i širenja mržnje prema njoj, ali i članovima njene porodice.
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a je o tome govorio u Pressingu N1. Kaže, to je projektovani napad pojedinaca.

“Režimi u zemljama u kojima vladaju se obračunavaju sa opozicijom pogotovo s liderima, kroz neke medije. U kojima se karakter pojedinca napada, ovim metodama, ja sam izložen toj vrsti pritiska. Moram biti do kraja iskren, meni lično to ne smeta, ali moja porodica na ulici je počela trpiti te pritiske”, rekao je Konaković.

Najavili su podnošenje krivičnih prijava. Tužilaštvo BiH pozvali su i BH novinari. Jer ima i onih koji svoj identitet ne kriju. Jedan od njih je, podsjećaju i Jasmin Mulahusić, poznat kao simpatizer SDA. Tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu prije godinu dana, ali bez epiloga. A sada opet napada. Što se, poručuju BH novinari, ne smije dopustiti.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari

“Rijetko takvi predmeti i budu procesuirani. N1 televizija i njeni uposlenici više puta su bili meta napada i Mulahusića, ali i drugih. No bez posljedica. Huškački stavovi i širenje mržnje radi se, kaže Konaković, smišljeno. Po direktivi režima, kako naziva lidere i članove vodećih stranaka. U civilizovanom društvu potpuno neprihvatljivo ponašanje, u BiH očito prolazi”, rekao je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Ivana Marić, politička analitičarka  je istaknula da “oni koji nemaju argumente kreću sa uvredama i napadima na one koji imaju suprotne stavove”.

“Niti reaguju stranke da osude to koje očito stoje iza takvih ljudi, ne reaguje pravosuđe ne reaguje policija. Kada viidte da evo supruga od predsjednika jedne stranke, ne može ništa protiv toga, i kad vrijeđajui nju i članove njene porodice koji nemaju nikakve veze sa politikom da su nemoćni, šta onda ljudi da rade, obični građani“, rekla je ona.

Iz SDA su se ranije oglasili zbog objava Mulahusića.

Kažu: “Pravo na slobodu govora jedan je od osnovnih principa svakog demokratskog društva”.

Zaboravljajući napomenuti da se u demokratskim društvima napadi i vrijeđanja, pa i po društvenim mrežama, sankcionišu. Tamo društvene mreže, i mediji, služe za jačanje demokratije, a ne njeno gušenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare