Obuka zdravstvenih radnika za masovnu vakcinaciju

Vijesti 23. feb 202120:10 0 komentara

Danas je u Banjaluci počela trodnevna obuka zdravstvenih radnika koji će učestvovati u procesu vakcinacije. Obuke vakcinisanja su ranije prošli radnici bolnica i kliničkog centra, dok je sada krenula obuka zaposlenih iz domova zdravlja. Sa dolaskom vakcine cilj je da svi domovi zdravlja budu osposebljeni za masovnu imunizaciju.

Masovno vakcinisanje u Republici Srpskoj trebalo bi početi sljedećeg mjeseca. Ljekari i medicinski tehničari započeli su proces obuke, a nadležni obećavaju vakcinu će biti moguće primiti u svakom od 54 doma zdravlja.

“Dobavljač je obavezan da do kraja februara isporuči određenu količinu vakcina, mi čekamo potvrdu o kojoj se tačno količini radi. Datum će vjerovatno biti 27. ili 28. fabruar”, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Sam čin vakcinisanja poznat je zdravstvenim radnicima, no nova vakcina zahtjeva i određena nova pravila.

“Ovo je specifična situacija kada radimo masovno vakcinisanje, kada imamo punktove za vakcinaciju koje inače nemamo. Vakcine su drugačije u smislu čuvanja, drugačijeg vremena za upotrebu koje imamo od momenta kada ih izvadimo iz hladnog lanca“, pojašnjava Jela Aćimović, epidemiolog.

Resorni ministar je potvrdio da je završena vakcinacija zaposlenih u Covid odjeljenjima. Do sada je u Republici Srpskoj vakcinu “Sputnjik” primilo 935 zdravstvenih radnika. Dok je u Srbiji se moglo vakcinisati 5.000, a to pravo je iskoristilo nešto više od 1.400 zdravstvenih radnika.

“Trebinje je daleko od Srbije i to je malo u epidemiološkom smislu rizično putovati. Određeni broj ljudi jeste vakcinisan, ali taj datum vakcinacije se poklopio sa vakcinacijom koja je počela u trebinjskoj bolnici gdje je prije nekoliko dana vakcinisano pedesetak osoba koje su zaposlene na Covid odjeljenjima”, navodi Јelena Durić , epidemiolog Doma zdravlja Trebinje.

Prema planu vakcinisanja prioritet su: zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina, korisnici i zaposleni u domovima za stara lica, osobe s više hroničnih oboljenja, tu su i prosvjetni radnici, pripadnici MUP-a RS, pripadnici Civilne zaštite te novinari, snimatelji i fotoreporteri. Način prijave biće definisan kroz petnaestak dana.

“Zahvaljujući Srbiji koja će nam pružiti mogućnost da imamo uvid u njihov softver prilagodićemo njihovu aplikaciju na način da će se naši građani moći prijaviti putem web aplikacije i pored toga, za one koji nemaju pristup internetu biće omogućeno da se prijave putem telefonskog poziva”, navodi Zeljković.

Zeljković je rekao da još nema informacija o vakcinama koje treba da stignu preko COVAX mehanizma.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!