“Očekivao sam da će EU parlament odbaciti amandmane Hrvatske o konstitutivnosti”

Vijesti 24. jun 202114:57 > 15:52 6 komentara
Željko Komšić
Željko Komšić (N1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da su amandmani koji se odnose na takozvanu konstitutivnost naroda odbačeni većinom glasova u Evropskom parlamentu, komentarišući sinoćnju debatu o Izvještaju o napretku BIH za period 2019-2020.

To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Evropskog suda za ljudska prava. Štaviše, izričito se nalaže da se taj princip odbaci. Nekada je to u Bosni i Hercegovini bilo teško i reći. Odmah vas napadnu. Danas Evropski parlament se jasno izjasnio o tome pitanju. Mogu reći da sam zadovoljan. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv za EU“, komentarisao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH je rekao i da očekuje da danas Rezolucija o BiH bude usvojena.

Bilo bi dobro da se hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati, i da malo više čitaju presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente“, potcrtao je Komšić.

Izvještaj o napretku BiH za period 2019-2020

Podsjetimo, sinoć je europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi tokom obraćanja pred Europskim parlamentom rekao da je Bosna i Hercegovina od 2018. godine napravila značajne korake na putu ka Europskoj uniji, ali većina suštinskih pitanja su i dalje na čekanju.

Varhelyi je u sklopu debate o Izvještaju o napretku BIH za period 2019-2020. istakao i kako BiH treba maksimalno iskoristiti naredni period kako bi pokazala da shvata ozbiljno integraciju u EU.

“To uključuje pokretanje rasprave o ustavnoj reformi i posebno izbornim reformama te usvajanje pravosudnih reformi,” podvukao je komesar.

Hrvatski zastupnici kritikovali Izvještaj EP zbog BiH

Takođe, hrvatski europarlamentarci Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak oštro su sinoć na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kritizirali prijedlog teksta izvješća Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini u kojem se “niti jednom ne spominju prava konstitutivnih naroda”.

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko u raspravi je ustvrdila kako je izvješće pokušaj brisanja konstitutivnosti naroda.

“Neki u ovome parlamentu pokušavaju izbrisati konstitutivne narode iz realnosti Bosne i Hercegovine. Upozoravam Vas, to je jednom rezultiralo velikom tragedijom”, poručila je HDZ-ova Željana Zovko, usporedivši pokušaje ukidanja konstitutivnih naroda s politikom Slobodana Miloševića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare