Očekuje se migrantski val zbog straha od talibana

Vijesti 18. aug 202118:59 1 komentar
N1

Stigli su prvi državljani Bosne i Hercegovine iz Afganistana. Tokom dana iz ove zemlje evakuisana su još četiri, a ubrzano se radi i na procedurama evakuacije preostalo dvoje naših državljana, od ukupno 11 koliko ih se javilo nadležnim bh. vlastima.

Dva dana nisam spavao, pa sada ne znam ni reći kakva su osjećanja, pomiješana su… Kući sam, to je najbitnije“, kaže sat vremena nakon slijetanja na Sarajevski aerodrom Nermin Mujčinović. Pred kamere ne želi, predugo je bio odvojen od porodice i to želi nadoknati.

Sačekala me kćerka, osmijeh je takav da je neopisivo. Bilo je prelijepo, suze radosnice… Sada je sve uredu. Nisam se nijednog trenutka plašio za svoj život, bilo je i pucanja u okolini i vjerujem da je bilo žrtava, ali ja lično nisam bio ugrožen nijednog trenutka. Na istoj ruti sa mnom su došle još dvije osobe iz BiH, dvije iz Hrvatske, dvije iz Srbije i jedan Šveđanin“, rekao je Nermin Mujčinović, bh. radnik u Afganistanu.

Mujčinović je sada među hiljadama onih Bosanaca i Hercegovaca koji su iskoristili benefite rada u inostranstvu. Dvije godine u Afganistanu proveo je i Dario Pejić. Afganistan pamti u drugačijem izdanju od aktuelnog.

Ja sam kao i većina drugih radnika bio stacioniran unutar jedne baze, i tu sam radio jeo, spavao, i tako sljedeći dan sve do godišnjeg. Nisam imao puno dodirnih tačaka sa svijetom van granica te baze“, izjavio je Dario Pejić, bivši bh. radnik u Afganistanu.

A izvan te baze sada na vlasti talibani, za većinu analitičara militantna organizacija koja je, kako kažu, sada preuzela vlast od korumpirane i nekoliko milijardi američkih dolara teške vladine organizacije. Sve to uz prešutnu ulogu Zapada.

Nisu previše zainteresovani za eskpanziju svog modela. Oni samo žele svoj teritorij, da diktiraju svoja ponašanja, svoje moralne, kulturne i prvenstveno vjerske vrijednosti, tako da neće biti nekog podrivanja u regiji, mada će reakcije uslijediti“, komentarisao je Neven Anđelić.

Svoju poziciju morat će tražiti i BiH koja je do sada imala koristi u trgovinskoj razmjeni sa Afganistanom od 2015. godine do danas izvezla oružja u vrijednosti preko 91 milion KM. Oružje i strah od talibana mogli bi biti razlog novog migrantskog vala, koji bi se mogao kretati dobro poznatom balkanskom rutom.

“Po onome što sada imamo na terenu ta ruta je i dalje aktivna i živa i očekivati je poveća broj izbjeglica i migranata tom rutom. U tim pokretima i među tih 500 hiljada ljudi upravo su većina žena i djece“, kazao je Safet Mušić.

Neke od zemalja u regiji već su prihvatile zahtjev američkih vlasti za privremeni prihvat izbjeglica iz Afganistana, druge možda budu njihov dom prilikom prisilnih migracija.

Stižu i uvjeravanja predstavnika EU kako novi migrantski val neće biti ni približno jak kao onaj iz 2015. i 2016. godine, te ističu da će teret, eventualne nove migrantske krize biti u zemlje u okruženju Afganistana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare