Očekuje se novi val migranata u BiH

Vijesti 21. okt 202118:35 0 komentara
N1

Bosna i Hercegovina je već nekoliko godina tranzitna zemlja prema zapadnoj Evropi za migrante iz brojnih zemalja. Situacija je stabilna, a najavljeno je poboljšanje uslova u kampovima tokom posjete ministrice pravde i policije Švicarske Karin Keller-Sutter. Švicarska je do sada uložila 12,5 miliona maraka za razne projekte u oblasti migracija u BiH.

Izuzetno niske temperature obilježile su januar 2021. godine – neuslovni kampovi, migranti koji se smrzavaju – ovakve slike više nikada neće biti ponovljene u BiH, poručio je ministar sigurnosti. Trenutno u migrantskim centrima boravi manje od tri hiljade migranata, što je značajno smanjenje u odnosu na protekle godine. Trenutno nije riješeno snabdijevanje strujom u centru Lipa iz gradske mreže, ali će biti. I to uz pomoć Švicarske.

Zbog žalbi i procedura koje zakon o javnim nabavkama dozvoljava to je bilo zaustavljeno i Švicarska je onda osigurala novac da se taj postupak provede bez primjene odredbi Zakona BiH. To će biti gotovo za nekoliko dana. Imamo agregate gore da ima struje ako iz dalekovoda ne bude”, kazao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

Švicarska i naša država još od 2009. godine sarađuju u ovoj oblasti, a do sada je za projekte u oblasti migracija uloženo 12,5 miliona KM. Novi migrantski val očekuje se u narednim mjesecima. Zapadnobalkanska migrantska ruta tako će ponovo biti izuzetno frekventa. To je glavni razlog posjete švicarske ministrice. Nakon BiH posjetit će i Grčku.

Mi smo se složili da želimo nastaviti saradnju i također pojačati napore po pitanju upravljanja migracijama isto tako i kada je u pitanju granica, registracija, povratak, kao i jačanje saradnje u borbi sa organizovanim kriminalom”, istakla je Karin Keller-Sutter, ministrica pravde i policije Švicarske.

Kroz ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Švicarska je pomogla više od pet miliona KM i nastavlja u tom smjeru. Ministarstvo za ljudska prava omogućilo je smještaj u Salakovcu za migrante iz budžeta izdvaja sredstva za ublažavanje migrantske krize. Razgovarali smo također i o readmisiji”, rekao je Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Jačanje kapaciteta na granici, ubrzavanje procesa povratka migranata u njihove zemlje spriječilo bi eskalaciju migrantske krize. Novi val samo što nije tu, poručeno je danas, a saradnja, ulaganje u kapacitete i angažovanost institucija ovoga puta mora biti pokazana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!