Od 1. oktobra naredne godine niže cijene roaminga između EU i Zapadnog Balkana

Vijesti 06. dec 202215:44 4 komentara
Screenshot

Lideri zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici EU prisustvovali su potpisivanju deklaracije između predstavnika telekom operatera sa Zapadnog Balkana i EU o prvom dobrovoljnom snižavanju cijena roaminga uoči samita EU-Zapadni Balkan održanog u Tirani. Deklaracija će od 1. oktobra 2023. omogućiti niže cijene rominga za komunikaciju između regije Zapadnog Balkana i EU.

Kako javlja portal European Western Balkans, naknade za roaming među šest zemalja zapadnog Balkana ranije su ukinute u julu 2021. godine, prema Regionalnom sporazumu o romingu potpisanom u okviru Berlinskog procesa.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je u svom saopćenju uoči samita u Tirani objasnilo da će niži troškovi rominga između Zapadnog Balkana i EU dati poticaje za poslovanje i turizam.

Iz RCC-a su također skrenuli pažnju na blisku saradnju sa Evropskom komisijom, operaterima iz EU i liderima Zapadnog Balkana u podsticanju sporazuma o nižim cijenama rominga.

U novembru je više od 80 članova Evropskog parlamenta potpisalo pismo predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen tražeći od Komisije da proširi Evropsku zonu slobodnog rominga i na šest zemalja zapadnog Balkana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare