Od bh. građana vakcinisanih u Srbiji – treću dozu mogu dobiti samo građani iz RS

Vijesti 10. nov 202119:06 3 komentara
N1

BiH ima najmanju stopu vakcinisanih građana u regionu, a svakodnevno raste broj oboljelih, sa težim kliničkim slikama i to su najčešće nevakcinisani pacijenti. Za one koji se jesu vakcinisali i žele dodatno jačati imunitet tzv. booster dozom, otvaraju se nova pitanja - gdje primiti treću dozu, kada i koju?

Sve više oboljelih od covida 19 razvija teže kliničke slike za kratko vrijeme, upozoravaju ljekari. Iz Univerztetsko-kliničkog centra Republike Srpske upozoravaju da ni oni mladi bez prethodnih tegoba nisu pošteđeni.

“To su prevashodno ljudi koji ne mogu da dišu zbog upale pluća koja je masivna, koja je zahvatila oba plućna krila i kojima nažalost ni kiseonička maska ne može pomoći. U startu imamo posla sa ljudima kojima treba respirator da bi mogli da dišu”, govori Milka Jandrić, doktorica u UKC RS.

Pacijenti kojima je neophodna intenzivna njega, kažu ljekari, uglavnom nisu vakcinisani.

“Samo jučer je primljeno sedam pacijenata sa teškim formama i svih sedam je nevakcinisano. U prethodna tri dana bilo 17 pacijenata. Od njih 17, 16 je nevakcinisanih. Ovo je apel svima da je vakcina najjače oružje i da svi oni građani koji nisu vakcinisani su dijelom odgovorni za širenje virusa ali i smrt onih koji dobiju teške forme i umru”, naglašava Saša Gavrić, ljekar UKC RS.

Za one koji su vakcinisani otvara se niz pitanja – kome se i kada preporučuje treća, tzv booster doza i gdje je mogu dobiti. Zavod za javno zdravstvo objavio je preporuku za rizične grupe, zdravstvene radnike, ne ranije od 6 mjeseci od druge doze vakcine.

“Vakcinacija se može nastaviti sa vrstom vakcine kojom je započeta primarna serija, najmanje šest mjeseci nakon druge doze. Vakcinacija različitim vrstama vakcina protiv COVID-19 je moguća. Vakcinacija trećom dozom osoba starijih od 60 godina, koje su primile inaktivirane vakcine protiv COVID-19, preporučuje se tri do šest mjeseci nakon druge doze ili najranijom prilikom nakon tog perioda”, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

A za one državljane BiH vakcinisane u Srbiji, situacija zavisi od toga iz kog entiteta dolaze. Iz portala e-uprava susjedne države u odgovoru na upit kažu:

“Treću dozu vakcine mogu primiti državljani BiH – entiteta Republika Srpska (važi samo za ovaj entitet), ukoliko su vakcinisani sa prve dvije doze vakcine u Republici Srbiji”, odgovorili su nam.

Vakcinacija proritetnih grupa stanovništva trećom dozom već je počela u Republici Srpskoj, za građane koji su prve dvije doze primili do 31. marta ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare