Od danas na snazi nove covid mjere u Kantonu 10

Vijesti 14. jan 202216:24 0 komentara
Vlada Kantona 10

Vlada Kantona 10 na danas održanoj 38. sjednici donijela je Zaključak kojim se usvaja Informacija o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u ovom kantonu na dan 14. janurar. 2022. godine s prijedlogom naredbi Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10.

Naredbe Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 su sljedeće:

  • Dozvoljava se rad ugostiteljskih objekata na području Kantona deset do 23:00 sata osim svadbenih salona i noćnih klubova kojima se dozvoljava rad do 24:00 sata.
  • Dozvoljava se pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru uz obvezno pridržavanje preporuka donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera) uz obvezno pridržavanje razmaka od 2 m. Pružanje usluga u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je za maksimalno onoliko osoba koliko dopušta veličina prostora ugostiteljskog objekta (samo sjedeća mjesta) i to isključivo uz uvjet da veličina zatvorenog i otvorenog prostora ugostiteljskog objekta omogućava poštivanje navedenih mjera i preporuka Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.
  • Obvezno je nošenje zaštitnih maski sukladno preporukama i naredbama donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH i Kriznog štabaFederacije BiH.
  • Dozvoljava se održavanje sportskih natjecanja uz obvezno pridržavanje preporuka donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera).
  • Pozivaju se apoteke da postupaju po mišljenju i odluci Vlade Federacije, Federalnog ministarstva zdravstva o BAT testiranju (brzi antigenski test) jer nisu kvalificirani za taj posao i ne mogu rezultate testova unositi u bazu podataka Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10.

Naredbe Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije stupaju na snagu dana 14. januara. 2022. godine i primjenjuju se do donošenja novih naredbi i preporuka.

Prije isteka roka iz točke 4. ovih zaključaka, zadužuje se Krizni štab Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVlD-19 u ovom kantonu i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka utvrđenih ovim Zaključkom, te prema Vladi Kantona 10 dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

Za provođenje Naredbi ovog Zaključka zadužuje se Uprava za inspekcijske poslove Kantona 10, gradska i općinske inspekcije uz asistenciju djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!