Od Facebooka zatraženo sprečavanje dezinformacija koje se šire u Srbiji i RS

Vijesti 30. mar 202214:22 > 14:23 0 komentara
Izvor: Chris DELMAS / AFP

Organizacija Balkanska inicijativa za slobodne medije uputila je otvoreno pismo Nicku Cleggu, predsjedniku platforme Meta kojoj pripada Facebook, u kojem traže da hitno poduzmu korake u sprečavanju zloupotrebe platformi i širenja dezinformacija na Zapadnom Balkanu. U pismu kao i njihovom novom izvještaju „Društveni mediji i informacioni rat na Balkanu“ spominje se Bosna i Hercegovina, a posebno entitet Republika Srpska.

U izvještaju se navodi kako “prosrpska propaganda sve više prevladava i u BiH i Srbiji, potučući podjele i polarizaciju između različitih etničkih grupa i stvaranje velike zabrinutosti za sigurnost”.

“U centru problema je pitanje secesije RS od BiH i ujedinjene sa Srbijom. Dezinformacije su postale važan alat za Milorada Dodika i drugih visokorangiranih političara da potaknu nacionalističku podršku za svoje secesionističke ambicije. To obično ima formu negiranja genocida i ratnih zločina povezanih sa sukobima nakon raspada Jugoslavije. Srpski revizionizam vidi ratne zločince kao heroje, a Srbe kao žrtve laži i zavjera Zapada”, navodi se u izvještaju.

Poteze Dodika su osudili. Navodi se i to kako u Srbiji i RS gdje moćni lideri imaju kontrolu nad većinom mainstream medija, društveni mediji mogu pružiti ključnu alternativnu platformu za javni diskurs i služe kao alat podržavajući demokratsko sudjelovanje.

“Doista, novinari i civili grupe društva diljem svijeta jednako su zabrinute zbog zatvaranja pristup društvenim medijima jer se radi o njihovoj manipulaciji vlade. Međutim, kako ovo izvješće pokazuje, platforme društvenih medija naoružavaju zlonamjerni politički akteri na Zapadu Balkana za promicanje nacionalizma i autoritarne prakse. A rebalans je nužan kako bi se osiguralo da društvene mreže mogu pružiti vrijednost, umjesto da pojačaju dezinformacije u ostalim medijima”, dodaje se.

Pismo upućenom direktoru META platforme prenosimo u cijelosti:

“Uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji 3. aprila, mi, dole potpisani, pozivamo Metu da preduzme hitne korake u sprečavanju zloupotrebe njihovih platformi i suzbijanju širenja dezinformacija na Zapadnom Balkanu. U zemljama kao što je Srbija u kojima su tradicionalni mediji u velikoj mjeri pod kontrolom države, društveni mediji su posljednji spas za nezavisne novinare i glasove. Kako Europa doživljava prvi veliki sukob na svom tlu od balkanskih ratova 1990-ih, nakon ruske invazije na Ukrajinu, uloga ovih platformi u širem informacionom ratu više se ne može zanemariti. Ovo je posebno važno na Balkanu, regionu gdje se ruski uticaj snažno osjeća i gdje se erozija demokratije ubrzava.

Facebook je daleko najdominantnija platforma društvenih medija na Balkanu. U svom izvještaju „Društveni mediji i informacioni rat na Balkanu“ objavljenom ove sedmice, Balkanska inicijativa za slobodne medije ispitala je destabilizirajuće efekte društvenih medija u Srbiji i bh. entitetu Republici Srpskoj. Utvrđeno je da se Facebookom i drugim platformama manipulira kako bi širili dezinformacije i napadali kritičke glasove u pokušaju da se konsoliduje politička moć.

Trenutni Metin pristup uklanjanju lažnih, obmanjujućih i zapaljivih sadržaja je neadekvatan. Balkan može predstavljati malo i složeno tržište, ali njegov značaj za regionalnu stabilnost ne treba potcijeniti. Ključno je da kompanije društvenih mreža sada djeluju kako bi ublažile ove probleme i dodatno podržale mogućnost građana širom Balkana da se uključe u smislene demokratske izbore.

Pozivamo Metu da primijeni sljedeće preporuke za poboljšanje kvaliteta informacionog okruženja na svojim platformama:

1. Proširiti postojeće politike za označavanje medija pod državnom kontrolom ili povezanih s državom
2. Uvede veće sankcije za medijske kuće za koje se utvrdi da više puta krše politiku sadržaja i objavljuju dezinformacije
3. Proširiti prisustvo kompanija društvenih medija na Balkanu
4. Pojača napore na identifikaciji i uklanjanju trolova i bot naloga

5. Razvije algoritme koji promoviraju medije s visokim novinarskim i etičkim standardima
6. Ojača kapacitete za rješavanje informacionih kriza ukoliko se sigurnosna situacija dodatno pogorša na Zapadnom Balkanu

Bez usaglašene akcije Facebooka i drugih, demokratija na Balkanu će nastaviti da trpi sa potencijalno dalekosežnim posljedicama po ostatak Europe”, navodi se u pismu.

Pismo potpisuju: Antoinette Nikolova, direktorica Balkanske inicijative za slobodne medije; Peter Horrocks CBE, bivši urednik vanjske politike BBC-a; Mark Nelson, bivši viši direktor Nacionalne zadužbine za demokratiju; Eric Jozsef, dopisnik za Libération te Marion Kraske, bivša direktorica ureda Fondacije Heinrich Böll u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!