Građevinski radnici u Mostaru se ne žale na vrućinu: Fokusirani na rad

Vijesti 15. jul 202218:07 > 18:26 0 komentara

Nakon kratkotrajnog osvježenja uslijedio je novi toplotni val. Posebno je izražen na jugu naše zemlje. Temperatura u Mostaru danas je dosezala do 38 stepeni, zbog čega su brojni građani osvježenje potražili na obližnjim kupalištima. Već naredne sedmice temperature idu i preko 40.

Zvuk cvrčaka i užareni asfalt, obilježja su vrelog mostraskog ljeta. Kišobrani, šeširi, lepeze – sve su to rekviziti bez kojih veliki broj građana u najtoplijem dijelu dana ne napušta svoje domove. Kratkotrajno rashlađenje traže na različite načine.

Građani se na razne načine snalaze da se ohlade.

“Uglavnom na Bunici, hodanje navečer i tako, ne palim klimu ni ventilator.”

“Uključim klimu, a nekad i otvorim prozoru, dobro je sve je ok.”

Na obližnjim kupalištima spas od vrućina pronalaze kako građani , tako i turisti koji za razliku od Mostaraca nisu navikli na visoke temperature. Skok u hladnu Neretvu je kažu najbolja opcija.

Niels, turista iz Njemačke kaže, “Neretva je jako hladna, a vani je jako vruće i ujutro i tokom dana i navečer. Ovdje je uvijek vruće”.

Priliku za kupanje i adekvatno rashlađenje nemaju svi. Vrućinama su najviše izloženi radnici koji rade na otvorenom, a naročito građevinski radnici kao što su ovi koji trenutno rade na asfaltiranju puta zbog čega su izloženi mnogo većim temperaturama.

No uprkos svemu, rade s osmijesima na licu i kako kažu bez velikih poteškoća.

Jedan od radnika je rekao: “Ma ovo je sve normalno.”

“Imamo ovdje par hidranata, umijemo se pri većoj vrućini, rashladimo se, malo odmorimo u hladu i to je to”, kaže Alija, građevinski radnik.

Iako nisu izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti, jednako vruće je i radncima za roštiljom, ali posao kažu ne smije ispaštati.

“Mi smo ovdje navikli, tijelo smo adaptirali na vrućine, neki se žale ali mi smo toliko fokusirani na rad, navikli smo na vrućine”, kaže Alen, također radnik.

Visoke temperature i vrućine imaju posljedice po zdravlje, najteža je toplotni udar, stoga ljekari preporučuju oprez.

“Pijte dosta tekućine i nastojte da ona ne sadržava puno šećera niti kofeina, najbolje bi bilo da pijete čistu vodu”, govori Katarina Knezović, dokrorica u hitnoj pomoći Mostar DZ.

Upravo vodu građanima Mostara danas su dijelili volonteri Crvenog krsta, kako bi im ukazali na važnost hidratacije u toplim danima.

“To ima mnoge benefite, osvježe se a i utiče im na zdravlje kože i ostalih organa, općenito da bi tijelo normalno funkcionisalo”, kaže Ajla, volonter u Crvenom križu.

Meteorolozi kažu – tokom vikenda slijedi kratko osvježenje a već sljedeće sedmice živa na termometru mogla bi preći 40 stepeni.

“Od srijede slijedi još jedan val vrućine, nešto slično kao što je bilo u 6. mjesecu kada su temperature dosezala i 41 stupanj”, mišljenja je Zoran Zadro, meteorolog.

Tako je pred nama je još jedno sušno i vrelo ljeto, u kojem bi pune ruke posla mogli imati ljekari i vatrogasci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!