Od New Yorka, Bakua, Zagreba, Beograda… BiH se spominjala na mnogim lokacijama

Vijesti 05. nov 202120:39 0 komentara

U danima koji su pred nama slijedi nekoliko posjeta, koje bi mogle ili dodatno usložniti ili pak smiriti političku krizu kroz koju Bosna i Hercegovina prolazi nekoliko mjeseci. Naime, stižu specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, te mađarski premijer Viktor Orban. I to na kraju burne političke sedmice.

Bio je ovo tjedan u kojem se Bosna i Hercegovina spominjala na različitim lokacijama. Od New Yorka, Bakua, Zagreba, Beograda…

Komentari i reakcije

O onome što se čulo u New Yorku te izvještaju Christiana Schmidta, danas se govorilo i u Mostaru.

“Pozivamo Ured visokog predstavnika na cjelovito i objektivno izvještavanje međunarodne zajednice o stanju u Bosni i Hercegovini. Ukazujemo na višestruke ozbiljne propuste u dostavljenom dokumentu koji svjesno ignorira rušenje pravosudnih institucija BiH, upotrebu retorike koja poziva na otvorene sukobe među narodima i stanovnicima BiH, kao i zanemarivanje koruptivnih afera koje ruše ugled institucija i pravne države”, rečeno je iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Kažu ovo iz HNS-a BiH, na čijem je čelu Dragan Čović, kojeg je u svojoj izjavi iz Gospića spominjao Zoran Milanović. I njega i Milorada Dodika i Schmidta.

“Pitanje je kakav on mandat ima i šta on uopšte može sa takvim djetinjastim prijetnjama. Dodik predstavlja srpski narod i nećeš ga izbaciti sa tim objedama, kao ni Čovića dok je to što je…”, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

A upravo je posljednja izjava hrvatskog predjsednika izazvala mnoštvo komentara i reakcija, kako na društvenim mrežama, tako i među politolozima, ali i Milanovićevim prethodnicima.

“Retorika je jedno i sve je to nekad lijepo, nekad ružno za čuti. Ali to nije ključ, od retorike neće biti ni napretka ni nazadka, ključne stvari su bitne, a to su reforme”, istaknuo je Ivo Josipović, bivši predsjednik RH.

Produbljivanje krize

Davor Gjenero, politolog, rekao je da ga je sram šta govori predsjednik Hrvatske, “od sapuna do danas”.

“To je pristup takve nadmenosti i bezobrazluka prema državi sa kojom Hrvatska ima neugodan spor. Prema kojoj Hrvatska nije korektno djelovala. Bila su to izrazito tamna razdoblja za Hrvatsku i Milanović nema pravo da sebi to dopušta”, kazao je Gjenero.

Da odnosi među zemljama regije nisu dobri smatra i Boris Tadić. Poručuje kako Dodik zaoštrava retoriku na ekstremno opasan način.

“Opasna je retorika Milorada Dodika, ali moram da i ovo kažem kada su u pitanju moji bošnjački prijatelji, u nečemu je Dodik i u pravu i toga bi trebalo da budemo svjesni i bilo bi dobro da se otvori dijalog o BiH konačno”, istaknuo je Tadić.

Dijalog će se narednih dana u našoj zemlji voditi, jer za vikend u BiH stižu Viktor Orban i Gabriel Escobar. Pitanje je hoće li nakon njihovog posjeta doći do smirivanja situacije ili će se kriza produbiti još više.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!