Od proglašenja pandemije medijski radnici su stavili javni interes ispred ličnog

Vijesti 01. apr 202120:12 > 20:59 0 komentara

Crna Gora počela je vakcinaciju medijskih radnika, Srbija odavno vakciniše, Republika Srpska ih uvrstila među prioritetne skupine, pojedini kantoni također, no ne i Kanton Sarajevo. Odluka je to resornog ministra Harisa Vranića. Brojne reakcije, među kojima i pojašnjenje, medijski radnici ne očekuju, niti traže, da se vakcinišu prije zdravstvenog sektora, starijih, bolesnih, policije, ali nisu očekivali niti da budu marginalizirani, zbog prirode posla kojeg obavljaju.

U vremenu kada su tačne, pravovremene informacije, građanima prijeko potrebne, medijski radnici su na mjestu događaja, tako je bilo i danas.

“Od proglašenja pandemije stali smo u prvi red stavljajući javni interes ispred ličnog. Obišli smo skoro svaku covid bolnicu, stali u svaki red ispred covid ambulante, prenosili smo probleme građana ali i zdravstvenih radnika”, rekao je reporter N1 Rasim Pavica.

N1

Regiju je obišla fotografija iznad. Fotoreporteri i snimatellji u skučenom prostoru, bez ikakvih uslova za poštivanje epidemioloških mjera, unutar zdravstvene ustanove, radili su svoj posao. Fotografisali i snimali ono za što nisu prioritet – zdravstvene radnike koji primaju vakcinu.

“To je bila prostorija možda od deset kvadrata i kao i uvijek do sada nas strpaju u deset kvadrata i kao radite svoj posao. A to je nekako bio prvi put da se vidi i ta druga strana koja prati dešavanja, vrlo interesantna fotografija kako se vakcinišu ljekari, a mi o vakcini možemo samo sanjati. I pogodila me ta odluka da novinari, fotoreporteri i snimatelji koji su od samog početka na prvim linijama kao i doktori, policajci, vatrogasci i mnogi drugi radnici nisu prioritetna grupa”, rekao je Davorin Sekulić, fotoreporter portala Klix.ba.

Nakon svakog ulaska u bolnicu, povratka iz redova u kojima su covid pacijenti, zatvorenih prostora u kojem satima čekaju obraćanja političkih zvaničnika, protesta koje prate, prirodnih nesreća iz kojih izvještavaju – zbog broja kontakata koje svakodnevno imaju, opasnost od zaraze, za medijske radnike, je ogromna.

“Radimo pod neviđenim stresom jer poslije svakog događaja koji je potencijalno rizik, a takvih događaja je mnogo osluškujemo svoje tijelo, meni se zna dogoditi da se popipam često po čelu da vidim imam li temperature, međutim, čitavo ovo vrijeme od novinarstva, od izvještavanja nipošto ne odustajemo”, rekao jer reporter AJB Branimir Zekić.

Prisjetio se velikih antivladinih protesta koje je u Crnoj Gori pratio prije nekoliko mjeseci. Hiljade ljudi je prisustvovalo u jeku epidemije. Na prvom mjestu bilo je izvijestiti, ali sačuvati vlastito zdravlje, kako ne bi zarazio kolege, porodicu, prijatelje. I tako svaki dan.

“Zadnji put to su bili lokalni izbori u Nikšiću imamo navečer pressicu pobjedničkog stožera, zbog toga smo na terenu, ulazim u malu prostoriju u kojoj su na deseci stranačkih simpatizera, novinara, kamera, mnogi su bez maske, međutim ne mogu odlučiti da ne budem na tom događaju, jer samo tamo poslan upravo zbog toga, naravno da sam bio izložen, nosio sam čitavo vrijeme masku ali pitanje je koliko je to zaštita. Pri tome se ne žalim, ne govorim da je ovaj posao zbog toga najteži na svijetu, radimo ga zato što ga volimo ali definitivno virusu jesmo izloženiji ali s druge strane odgovornost naša je veća možda nego ikad u našim novinarskim karijerama”, dodao je Zekić.

Zahtjev medijskih radnika nije da bilo kome oduzimaju prava. Upravo je njihov posao da se za svačija bore. Medijski radnici, napominje se i u saopštenju Upravnog odbora BH novinara, ne žele bilo kome da oduzimaju prioritet. Niti bi stali u red za vakcinaciju prije zdravstva, starijih, bolesnih, policije. No mogu bar biti u rangu s nekim drugim, prema procjeni Vlade, prioritetnim kategorijama.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!