Od smjene Sifeta Podžića neće biti ništa?

Vijesti 06. okt 202119:21 4 komentara

Od jučer najavljene smjene Sifeta Podžića, ministra odbrane Bosne i Hercegovine, neće biti ništa, poručuju mnogi. U Zastupničkom domu neće biti većine među zastupnicima iz Federacije BiH, a čak i ako na sjednicu, uprkos dosadašnjim blokadama rada institucija i dođu poslanici SNSD-a, najvjerovatnije neće doći poslanici opozicije iz Republike Srpske.

Iz SDA i DF-a stižu jasne poruke: neće glasati za smjenu ministra Sifeta Podžića. Takvi zahtjevi su neutemeljeni i neopravdani i neće proći parlamentarnu proceduru, jer neće biti podrške većine, navode.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH (DF) izjavio je kako nema ništa od smjene Sifeta Podžića.

“On je čovjek kojeg ja dugo znam i neko za koga kažemo da je u svom poslu toliko odgovoran da vas nekad, oprostite na izrazu, i nervira koliko je odgovoran, pedantan. To je čovjek koji sve piše i uradio je ono što je jedino bilo logično u trenutnoj situaciji”, naveo je Komšić.

Adil Osmanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH također je komentarisao najavljenu smjenu Podžića.

“Da bi ta inicijativa prošla iz Federacije bi moralo glasati najmanje jedna trećina poslanika, a to je 10. Ukoliko bi podržao HDZ takvu inicijativu trebalo bi još najmanje pet poslanika iz Federacije da glasaju da bi ta inicijativa imala i opću i entitetsku većinu”, rekao je Osmanović.

Umjesto što traži Podžićevu smjenu, upravo bi predsjedavajućeg Vijeća ministara, Zorana Tegeltiju, trebalo smjenjivati, kaže Osmanović, s razlogom što “već dva mjeseca ne saziva sjednicu Vijeća ministara.”

Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, također je komentarisao ovaj Tegeltijin potez.

“Tegeltijin zahtjev Parlamentu BiH za smjenu ministra Podžića je veoma kreativan način da se prekine bojkot. Znaju da se smjena neće desiti, ali imaju odlično opravdanje pred svojim biračkim tijelom za prekid blokade. Vrlo maštovito”, napisao je Magazinović na svom Twitter nalogu.

Šta kaže opozicija iz RS-a ?

Nema najava kada bi mogla biti održana sjednica na kojoj će se razmatrati smjena ministra odbrane. Ali opozicija iz Republike Srpske i ovoga puta je iskoristila priliku da optuži SNSD za kršenje Zaključaka Narodne skupštine. U radi institucija BiH, navode, i dalje neće učestvovati.

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, ponovio je ovaj stav.

“Mi ne učestvujemo u donošenju odluka dok se pitanje nametnutog Inzkovog zakona ne razriješi, možda je odluka stavljenja van snage to će SNSD morati obrazložiti, da li više Zaključci NSRS ne vrijede kao što se to do sad nekoliko puta činilo, ili su oni još uvijek na snazi, za nas su oni validni”, rekao je Borenović.

Šta je sa strpljenjem međunarodnih partnera?

Očigledno je da kadrovi SNSD-a institucije koriste samo onda kada to isključivo odgovara njihovim političkim ciljevima. No, postavlja se pitanje da li je Milorad Dodik iscrpio strpljenje međunarodnih partnera. Pozivi na sankcije stižu sa raznih strana, između ostalog i od EU parlamentaraca.

“Prijetnje člana Predsjedništva BiH otcjepljenjem RS-a, formiranjem vojske RS-a, jačanjem policijskih snaga RS-a vojnom opremom i ukidanjem institucija na državnom nivou izravna su i neupitna prijetnja demokratiji i miru u Bosni i Hercegovini. Osim što izražavamo duboku zabrinutost, željeli bismo istaknuti i konkretnu mjeru koju bi Evropska komisija mogla poduzeti kao odgovor na bojkot”, naveli su EU parlamentarci u pismu upućenom komesaru za proširenje EU Oliveru Varhelyiju.

Michael J. Murphy, kandidat za ambasadora SAD u BiH, izjavio je da podržava korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio.

“One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti ‘visoku cijenu’ zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine”, izjavio je.

No, Milorad Dodik ali i članovi njegove stranke se ne smiruju. Što su pokazali i jučer tražeći smjenu ministra odbrane jer je odgodio zajedničku vojnu vježbu između BiH i Srbije, pravdajući odluku pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare