Od sutra nešto blaža pravila za ulazak u Hrvatsku

Vijesti 30. jun 202119:11 0 komentara
N1

Evropska unija uvrstila je BiH, Crnu Goru i Kosovo na listu potencijalnih sigurnih zemalja za Covid-19. Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće nedelje, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u blok. Takođe, Hrvatska Vlada od sutra ublažava mjere ulaska u tu državu za tzv. građane “trećih zemalja, među kojima je i BiH. Nove mjere na snazi su do 15. juna.

Za građane tzv. “trećih zemalja”, među kojima je i BiH, od sutra nešto blaža pravila za ulazak u Republiku Hrvatsku. Naime, za prelazak granice više neće biti potrebna potvrda o rezervaciji ili uplaćenom smještaju.

“Kao i do sada, moraju predočiti jedan od dokaza da su ili cijepljeni, ili da su preboljeli bolesti, ili da su friško testirani. Dakle, svako može doći u posjed digitalne kovid potvrde, na način da mu se ona izda time što se cijepio, time što je prebolio, ili ukoliko se testirao na samom mjestu gdje se testira osoba”, pojasnio je Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Ova informacija potvrđena je i iz Granične policije BiH;

“Većina naših državljana koji ovih dana imaju namjeru da odlaze u Hrvatsku neće morati sa sobom nositi potvrdu o uplaćenom hotelskom ili bilo kojem drugom turističkom smještaju. Naravno, ta odluka će početi da se sprovodi onog momenta kada Granična policija RH Graničnoj policiji BiH dostavi pismeni izradak predmetne odluke”, kazao je Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

U pripremi putovanja u zemlje Evropske unije

U turističkim agencijama kažu da zbog pandemijskih ograničenja nije bilo potražnje za ljetovanje u zemljama Evropskog bloka, ali da se situacija postepeno mijenja.

“Mi već pripremamo putovanja, imamo u ponudi za Španiju I Italiju koja ćemo realizovati krajem avgusta I početkom septembra. Nadamo se da će ove mjere ostati I da ćemo imati odobren ulazak u iste, a trenutno imamo rezervacije za Grčku I Hrvatsku”, kazao je Adin Ćišić, Turistička agencija SOL AZUR.

U zavisnosti od epidemiološke situacije u svakoj državi pojedinačno, Evropska unija na svake dvije nedjelje ažurira liste za ulazak u blok. To znači, da u svakom trenutku bilo koja država EU može zabraniti ulazak ukoliko u određenoj zemlji broj zaraženih pređe 75 na 100.000 stanovnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!