Odakle smeće u Drini?

Vijesti 05. jan 202119:13 > 21:32 2 komentara
N1

Snimici ekološke katastrofe smećem pretrpanog Drinskog jezera šokirali su javnost kompletnog regiona, ali ne i građane Višegrada koji su s problemom, koji nastaje u susjednim zemljama, upoznati godinama.

“Najvećom mjerom ulazi iz Lima, jer na obali te rijeke su sve divlje deponije i svi to dobro znaju, i te vlasti gore. Nije to samo Priboj, i ispod Priboja i iz Crne Gore i svi to prebacuju lopticu s jednog na drugog dok ne dođe u Višegrad i ne napravi problem”, pojasnio je Aleksandar Antić, građanin Višegrada.

Iako su godinama upozoravali na alarmantno stanje iz rukovodstva HE Višegrad, ali i građani i ljubitelji prirode i aktivisti rijetkih ekoloških udruženja, ništa značajno na rješavanju ove katastrofe nikada nije učinjeno. Timovi za uklanjanje smeća HE Višegrad su na terenu i vidno je da će ovakvim procesom trebati najmanje mjesec dana da se površina vode očisti. Danas je očišćeno oko 100 kubika, a pretpostavka je da ga nakon pucanja lančanice ima oko 4.000 kubika.

“Svo smeće koje dođe ovde bukvalno se izvadi i odlaže se na Višegradsku deponiju. I to gori, sve se spira i putem podzemnih voda se vraća ponovo u Drinu. Hidroelektrana Višegrad ima tim za vađenje ali ja ne znam koliki su njihovi kapaciteti”, izjavio je Dejan Furtula, aktivista Eko Višegrad.

U Bajinoj Bašti na sastanku kojem je prisustvovao direktor HE Višegrad Nedeljko Perišić dogovorena je ispomoć Elektroprivrede Srbije u uklanjanju smeća nadomak brane u Višegradu.

Direktor Perišić nam je potvrdio da je riječ o međudržavnom pitanju i da nadležna ministarstva mapiraju divljih deponija, iako se vide golim okom, a riječ je o planu koji je dogovoren na trilateralnom sastanku još prije godinu dana.

“Poentirati na pojedincu, na jednoj instituciji ili jednom gradu mislim da u ovom trenutku nećemo ništa time dobiti. Treba mapirati sve divlje deponije uzvodno uz rijelku Drinu i njene pritoke i to je zadatak svih ministarstava u sve tri države iz kojih ovaj otpad dolazi, a činjenica je da najviše dolazi rijekom Lim”, rekao je direktor HE Višegrad, Nedeljko Perišić.

I dok nadležni mapiraju nelegalne deponije iz kojih bi eventualno došlo ovo smeće građani Višegrada i ekološki aktivisti vrlo dobro znaju da 90 posto ovog smeća oko mene dolazi iz Srbije, putem Lima ulazi u Drinu i završava na području Višegrada. Zbog sporih reakcija svi su skeptični da će ovaj problem ikada biti rješen.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare