Odbijen prijedlog za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću

Vijesti 13. sep 202116:55 2 komentara
N1

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.

Ročište Mehmedagiću održano je 10. septembra po prijedlogu državnog tužilaštva koje je zatražilo opoziv mjere zabrane i određivanje jednomjesečnog pritvora, zbog, kako navode ljetovanja i vjenčanja kojem je prisustvovao zajedno sa svjedokom Asimom Sarajlićem. Odbrana tvrdi mjere nisu prekršene, riječ je o kampanji protiv Mehmedagića.

I tužilac i odbrana iznijeli su argumente za i protiv ukidanja mjere zabrane, te određivanju pritvora prvom čovjeku Obavještajno-sigurnosne agencije, na prijedlog državnog Tužilaštva.

Postupajući tužilac Oleg Čavka rekao je da Tužilaštvo posjeduje dokaze koji pokazuju da je osumnjičeni Mehmedagić dva puta prekršio mjere zabrane. Na svadbi kćerke prvog čovjeka SDA, te na putovanju sa delegatom Doma naroda BiH i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Asimom Sarajlićem, koji se navodi kao svjedok u predmetu protiv Mehmedagića.

“Nakon što smo dobili saznanje da su osumnjičeni i svjedok negdje krajem 8. mjeseca bili u međusobnoj blizini, bližoj od 50 m na jednom vjenčanju, a to smo saznanje dobili putem medija, mi smo zatražili podatke od Granične policije da vidimo da li su eventualno negdje zajedno putovali i došli smo do saznanja da su samo pet dana nakon određivanja mjera zabrane, Mehmedagić i Sarajlić otputovali u Tursku”, kazao je Oleg Čavka, državni tužilac.

Odbrana koju čine advokati Nermin Mulalić i Senka Nožica tvrde da mjera zabrane nije prekršena, te da je, prema njenim riječima, kontakt nešto drugo u odnosu na činjenicu da su se dvije osobe našle na istom mjestu u isto vrijeme. Takođe, Mulalić je svog klijenta pokušao opravdati i tvrdnjom da je Sarajlić kao svjedok irelevantan za postupak koji se vodi za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave.

“Samo bih spomenuo da činjenica da se vodi postupak nema apsolutno nikakvog značaja, posebno zbog principa prejudikcije nevinosti”, kazao je Mulalić.

Nožica je otišla i korak dalje, navodeći da je čitav proces nastavak jedne kampanje protiv Mehmedagića, te da se radi o ličnom konfliktu tužioca Čavke s Mehmedagićem. Iznijela je i podatak da se protiv državnog tužioca vodi disciplinski postupak, što je on negirao.

“Mi smo danas prisustvovali jednom nastavku vođenja kampanje koja se vodi protiv našeg branjenika, a to je da se pod svaku cijenu najsitniji detalj pokušava koristiti da se on skine sa pozicije na kojoj se nalazi i mislim da taj pokušaj neće uroditi plodom onoga koji je bio idejni tvorac ovoga. Ali pošto nas očekuju burne odluke u narednih nekoliko dana mislim da će se sve stvari raščistiti i da ćemo onda znati da li se ovo radi iz nekih ličnih razloga, ili za ovo postoje neki objektivni razlozi”, kazala je Nožica.

Podsjećamo, prvi bh. obavještajac pod istragom je zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u Tuzli, te na osnovu nje nezakonito ostvario pravo na platu, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Osumnjičen je i za pranje novca, a u fokusu istražitelja su kupovina dvije kuće i automobila. Odluka o ukidanju mjere zabrane te određivanja jednomjesečnog pritvora biće donijeta u zabranom predviđenom roku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare