Odbijene prijave CIK-a BIH o izbornim krađama u Mostaru

Vijesti 13. okt 202118:14 > 20:03 0 komentara
Izbori Mostar

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Željko Bakalar potvrdio je za N1 da je Tužilaštvo HNK donijelo i dostavilo im Naredbu o neprovođenju istrage u predmetu izbornih krađa u Mostaru.

Naredba o neprovođenju istrage odnosi se na jedno od biračkih mjesta na kojem su na prošlogodišnjim lokalnim izborima uočene brojne prevare. To izborno mjesto se nalazi na istočnoj strani grada, objavio je portal Istraga.ba. Ovaj portal je u januaru ove godine objavio brojne dokaze o prevarama tokom lokalnim izbora održanih 20. decembra prošle godine. Veći dio prevara odnosio se na kandidata SDA Salema Marića i tadašnjeg SBB-ovca Anela Kljake.

Da li je tužilaštvo cijenilo dokaze na „čudan način” ?

‘Mi smo na to uložili pritužbu glavnom kantonalnom tužitelju. Mi se ne slažemo sa tužiteljskom odlukom, ne bih u ovoj fazi ulazio u detalje, ali donesena je odluka – tužiteljica je cijenila dokaze, po našem mišljenju malo na čudan način – možda je nekim dala više pozornosti nego drugim. Pritom ja kao svjedok sam dao iskaz i upoznao tužiteljstvo da posjedujemo i dodatne dokaze. Smatramo da je prije tužiteljske odluke trebalo eventualno zatražiti i to, ali to je tako u ovoj fazi. Pritužba je podnesena prije dva dana, pa vidjećemo kako će se očitovati glavni tužitelj.’- rekao je za N1 Bakalar, predsjednika CIK-a BiH.

Kao jedan primjer Istraga.ba navodi da je samo na jednom biračkom mjestu Anelu Kljaki (SBB) dopisan 201 glas, a Salemu Mariću (SDA) 198 preferencija. Gradska izborna komisija u Mostaru tada je upisivala i po šest puta više glasova nego što su ova dvojica kandidata Koalicije za Mostar osvojila.

Da li je iza svega politika, opet ?

Na pitanje N1 predsjedniku CIK BiH – da li postoji, eventulno, politički uticaj na posljednju odluku Tužilaštva HNK kojim se odbija krivična prijava CIK-a, Bakalara odgovara : ‘Ne bih ja to komentirao. Mogu komentirat’, al’ neću.’

Bakalara nastavlja : ‘ Mi smo tužiteljstvu podnijeli kaznenu prijavu već u drugom, trećem mjesecu prošle godine, kad smo sve te činjenice prikupili, koje smo uz kaznenu prijavu priložili. Prijava je bila za 13 biračkih mjesta, odluka je donesena samo za jedno – tako da je ovo ogledalo onoga što možemo očekivati i za druga mjesta.’

Ukoliko CIK BiH dobije odbijanje žalbe- to je onda finalna odluka da nema istrage, ni elemenata za podizanje optužnice, zaključio je predsjednik CIK-a BiH za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!