Odbor za zdravstvo Parlamenta FBiH usvojio 4 zaključka, prijedlog Vladi FBiH

Vijesti 27. apr 202112:02 > 12:03 0 komentara
N1

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Goran Opsenica je prezentovao izvještaj Odbora za zdravstvo povodom epidemiološke situacije u FBiH. Opsenica je pozvao na produženje mjera još 14 dana.

4 zaključka

Odbor za zdravstvo je razmatrao epidemiološku situaciju povodom informacije s prijedlogom mjera i naredbi Kriznog štaba te jednoglasno usvojio sljedeće zaključke:

1. Odbor je razmatrao epidemiološku situaciju u FBiH te konstatovao da je nešto bolja u odnosu na prošle periode, a da su postojeće mjere i preporuke dostatne, te insistira na njihovom strogom pošitvanju te zahtjeva od kantona da odlučno djeluju u smislu donošenja restriktivnijih mjera,

2. Odbor smatra da situacija unatoč poboljšanju ne dopušta nikakvo ublažavanje mjera i traži od Kriznog štaba FBiH da do daljnjega podrži postojeće mjere, a od Vlade FBiH traži da postojeće mjere zadrži najmanje još dva tjedna,

3. Odbor traži da od Zastupničkog doma da redovno izvješćuje o stanju nabavke cjepiva i količinama,

4. Povodom ulaska u zemlju, smatramo da treba pooštriti kriterije. Odbor samtra da svi trebaju predočiti negativan PCR test ili potvrdu o preboljelom COvid 19 ili potvrdu o cjepljenju u dva navrata, naveo je Opsenica u izvještaju.

Inače, ova sjednica održava se online, a za dnevni red je među ostalim tačkama predložen zakon koji je na tragu realizacije ranijeg zaključka ovog Doma.

Tim zaključkom je zabranjena gradnja mini hidrocentrala u cijeloj Federaciji BiH i naloženo da u međuvremenu, na odgovarajući način bude i zakonski uređena ova oblast, sve u cilju zaštite vodotokova i okoliša od nekontrolirane eksploatacije.

Među predloženim tačkama su Nacrt Zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH, kao i Prijedlog strategije razvoja Federacije BiH za period 2021.-2027. godina te odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, pojedine životne namirnice i druge proizvode.

Zastupnicima će biti predočena također informacija Vlade Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH na dan 5. aprila ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!