Odbrana: Novi dokument o respiratorima, pečat i potpis premijera falsifikovani

Vijesti 12. jan 202213:11 4 komentara
N1

Unakrsnim ispitivanjem svjedoka Kristijana Marića danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i dr" zbog afere "Respiratori". Odbrana jednog od optuženih, Fikreta Hodžića, pokazala je novi, treći dokument o respiratorima na kojem je, kako tvrdi advokatica Mirna Avdibegović, zloupotrebljen potpis i pečat premijera Fadila Novalića.

Istakla je kako se ova dokumentacija nalazi u tužilačkom spisu i da je odbrana do njega došla uvidom u tu dokumentaciju.

“Ovo je treći potpuno novi dokument za koji je odbrana iznijela dokaze da je svjedok sam sačinio dokument zloupotrebljavajući i memorandum i pečat premijera FBiH. Svjedok je iskoristio svoje pravo da ne odgovori na to pitanje”, rekla je Avdibegović.

Odbrana je pokušala i da ospori kredibilitet svjedoka prezentujući njegov iskaz u kojem navodi kako je lagao pojedinim osobama u komunikaciji s njima predstavljajući se kao osoba koja je spona te kada je govorio o uvećanju cijena.

“Rekao je da je uvećanje cijena bilo sredinom aprila 2020. godine, a mi smo pokazali da je 7. aprila cijena ACM812A bila 45.000 eura po komadu. Cijena krajem marta i početkom aprila bila je od 33.000 pa nadalje. On je potvrdio da je cijena konstantno rasla, da je podatak koji je on iznio bio iz period prije pandemije”, kazala je advokatica Fikreta Hodžića.

Svjedok: Novcem za nabavku respiratora za FBiH posrednici vraćali dug za Srbiju

Podsjetimo, Kristijan Marić iz Mostara je bio uključen u nabavku kao jedan od posrednika firme Srebrena malina. On je dobio imunitet u ovom predmetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare