Odgovor Banjalučanina na pitanje hoće li se vakcinisati ruskom vakcinom

Vijesti 02. feb 202119:29 1 komentar

Iz bh. entiteta Republika Srpska poručuju da se spremaju za nove kontingente ruske vakcine. Nove vakcine za 100.000 osoba trebale bi stići polovinom februara, a isto toliko i u martu. I ova tema je političarima poslužila kao poligon za previranja. Dodikovu ponudu da pomogne entitetu Federaciji BiH u nabavci vakcine, iz SDA su ocjenilii licemjernom.

Sa sarajevskog aerodroma, 2.000 doza vakcina Sputnjik V su upućene na kontrolu u Agenciju za lijekove Bosne i Hercegovine. Potom će na Covid odjeljenje UKC-a, opštih bolnica i Covid ambulanti. Primiće ih 1.000 zdravstvenih radnika koji brinu o zaraženim pacijentima. Građani čekaju novi kontigent ali ima i onih koji vakcinu ne žele.

Anketa:

“(Ako budete imali mogućnost hoćete li se vakcinisati?) Hoću. (Da li imaju neke u koje više vjerujete?) Rusku. (Zašto?) Oni su mi nekako bliži”.

“Naravno da hoću, vakcina je spas”.

“Ako se svi budu vakcinisali i ja ću”.

“Sad nisam za to, jedino ako me budu uslovljavali u smislu prelaska granica, posla i slično”.

Vakcine će biti besplatne i primaće ih samo ko hoće, tvrde nadležni. No, planom su predviđene prioritetne grupe.

“Prioritet prioriteta su zdravstveni radnici, osobe sa hroničnim oboljenjima, osobe koje obavljajući svoje radne zadatke dolaze u brojne socijalne kontakte kao što su pripadnici MUP-a, vatrogasci, prosvjetni radnici, novinari, snimatelji, fotoreporteri”, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Vakcina Sputnjik V zahtijeva temperaturu – 20 stepeni i za njeno skladištenje i transport je u pripremi tzv. hladni lanac, takođe je u toku obuka zdravstvenih radnika, ali i uspostavljanje kol centara za prijavu građana.

“Za 200.000 lica je napravljena porudžba i od ruskih kolega očekujemo povratnu informaciju da bi u februaru trebalo da stigne 200.000 doza za 100.000 lica, a u martu za još 100.000 lica da stigne 200.000 doza”, otkriva Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik je, na pitanje novinara zašto ne nabavlja vakcine za cijelu BiH, rekao da je kolegama iz FBiH ponudio da se dogovore oko zajedničke narudžbe ali da mu nisu odgovorili.

“Ništa on nije još ponudio. Bar ja ne znam za to”, kaže njegov kolega iz Državnog predsjedništva, Željko Komšić.

Dok su iz SDA, četiri dana nakon ove Dodikove izjave poručili da je na sceni licemjerstvo kojim se želi pokazati nemoć države. Te da se predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija nije potrudio da nabavi vakcinu preko državnog nivoa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare