Odgovor NSRS na Inzkovu odluku: Zakonima protiv nametnutog zakona

Vijesti 27. jul 202118:32 > 18:32 2 komentara

Zakonima protiv nametnutog zakona, tako će NSRS, naglašeno je nakon kolegijuma odgovoriti na bonska ovlaštenja Valentina Inzka. Kažnjivim će se smatrati nazivanje Srba genocidinim, a rješenja će kaže profesorka krivičnog prava Ivanka Marković biti na fonu onih iz zemalja EU.

“Zašto Krivični zakonik Slovenije, ili Hrvatske, koje su članice EU imaju odredbu povreda ugleda Republike Slovenije, Hrvatske. Ili povreda ugleda naroda koji žive na toj teritoriji. Zašto bi nama neko u Republici Srpskoj osporavao pravo da mi na taj način zaštitimo ne samo čovjeka, već i ugled RS koja ima određena obilježja državnosti. Zašto da me neko naziva genocidnim pripadnikom manjeg entiteta, i tako dalje?! Mislim da je to uvreda ne samo za mene već za sve vas koji sjede u ovoj sali”, rekla je Ivanka Marković iz SDS-a.

“Ujedinjena Srpska i pravni tim, pripremili su prijedlog po hitnom postupku Zakona o neprimjenjivanju odluke Visokog predstavnika. Ovim zakonom se predviđa kroz dva člana da se ta odluka, nametnuta odluka Visokog predstavnika ne primjenjuje na teritoriji RS i da nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu odluke Visokog predstavnika”, kazao je Milan Petković iz Ujedinjene Srpske.

Odbacivanje odluke o nametanju zakona o negiranju genocida traže i boračka udruženja.

“Srebrenica ima status svete krave i dogme”

“Ovo je zakon o zaštiti laži o Srebrenici i kao takav ne može da opstane i da ima status svete krave i dogme”, kazao je Milomir Savčić iz BORS-a.

Dok se jednoglasno nastavlja poricanje pravosnažnih presuda, u javnosti provejava ponuda SNSD-a upućena opoziciji. Prelazna Vlada se stidljivo nudi kao rješenje.

“To je opcija”, rekao je predsjednik NSRS NEdeljko Čubrilović.

VEZANE VIJESTI

Opcije su razne, a zaključci nejasni kada je u pitanju saradnja sa novim Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom koji već od ponedjeljka preuzima kormilo OHR. Od NE zvaničnoj saradnji, do DA – MOŽDA nezvaničnoj i u kafani:

“Zvaničnih sastanaka sa Visokim predstavnikom neće biti, to je usaglašeno.”

N1: A nezvaničnih?

“Nezvanično će se cijeniti, u kafani sretnete čovjeka ne možete to izbjeći”, rekao je Čubrilović.

Čeka se sjednica NSRS u petak

“Mi smo spremni pregovarati sa crnim đavlom, a da sačuvamo svoj narod. Ne vjerujemo u iskrenost SNSD, ja žalim za tim. Jako bih volio da sam sebe demantujem, ne vjerujemo u dosljednost i potpunu iskrenost SNSD, ali dajemo još jednu šansu”, poručio je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS.

“Neće biti moguće izbjeći neku vrstu komunikacije sa njim (Schmidtom)”, rekao je PDP-ov Perica Bundalo.

N1: Da li će SNSD-ovci ići na sastanke sa Scmidtom koji je već od ponedjeljka tu?

“Svakako predlažem da sačekamo sjednicu NSRS u petak, mnogo stvari će biti jasnije samoj javnosti”, rekla je Dušica Šolaja iz SNSD-a.

A javnost će ostati uskraćena za detalje predstojeće Posebne sjednice NSRS, jer će ona biti zatvorena za javnost. Najglasniji opozcionar Nebojša Vukanović to je kritikovao, a spreman je kaže “Ako je Vukan problem da i ne diskutuje”.

Sve što kao zakonodavni odgovor u petak usvoji NSRS proći će proceduru u Vijeću naroda, a zbog mogućeg veta Bošnjaka, u konačnici bi odgovor mogao dati i Ustavni sud BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare