Odgovor Tužilaštva BiH na krivičnu prijavu stigao nakon devet godina

Vijesti 29. apr 202212:53 > 12:54 1 komentar
F.Z./N1

Bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković 2013. godine podnio je kriivčnu prijavu protiv NN osoba zvog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Riječ je o događaju koji se desio 19. augusta 2013. ispred crkve Pokrova presvete Bogorodice kada su putem razglasa pjevane pjesme i širene poruke u kojima se "veličaju ratni zločinci i upućuju prijeteće poruke povratnicima". Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odgovorilo je nakon devet godina.

U odgovoru navode kako su donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage jer “ne postoje osnovi sumnje da su počinjena predmeta krivična djela”.

“Zakon o nestalim osobama daje mogućnost obilježavanja stratišta poptu onog u Kravici. Tužilaštvo BiH je moralo reagovati, ali kako regauje najbolji dokaz je da na moju krivičnu prijavu iz 2013. godine odgovaraju tek sada i tvrde da nema osnova”, rekao je Duraković za N1.

Ekipa N1 nalazi se u Bratuncu gdje su počeli radovi na “sanaciji objekta Zemljradničke zadruge Kravica” u kojoj je streljano stotine Bošnjaka, među kojima su bili i dječaci. Munira Subašić, čiji je najmlađi sin ubijen u tom objektu, upitala je kako je neko mogao to dozvoliti te ko će hraniti djecu iz tih hala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare